Estel Forcada: "Volem apropar la gent al món rural i ramader a través de l’ovella Xisqueta"

LLEIDACOM / Miquel de Santiago
Publicat: 
13-02-2019
Actualitzat: 13-03-2019 14:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Estel Forcada: "Volem apropar la gent al món rural i ramader a través de l’ovella Xisqueta"

Recordeu l’ovella “Queca” d’en Carles Puyol al programa d’humor ‘Crackovia’? Sabíeu que aquesta és originària i exclusiva del Pallars? Doncs ara podeu apadrinar-ne una gràcies a la Guerrilla del Ganxet i a l’associació Obrador Xisqueta! La Estel Forcada ens parla de "Apadrina una Xisqueta", un projecte que pretèn donar a conèixer la singularitat d'aquesta raça originària del Pallars i apropar més a la gent al món rural.

  • Com va començar a rodar el projecte “Apadrina una Ovella Xisqueta”?

La idea d’apadrinar ovelles xisquetes neix d’una conversa entre l’Obrador Xisqueta i la Guerrilla del Ganxet copiant una mica a les iniciatives que s’havien fet en altres llocs en termes de sensibilització. Aquella idea va quedar aparcada durant un temps i enguany l’hem recuperat. L’Obrador Xisqueta és una associació sense ànim de lucre que vam néixer fa 10 anys amb la voluntat de difondre l’ofici de ramader, promoure l’artesania de la llana i conscienciar socialment sobre la tasca dels i les ramaderes. Des de l’Obrador vam emprendre una marca comercial sota el nom Xisqueta, la qual és el resultat d’un projecte de dinamització local portat a terme per l’associació.

  • Amb quin objectiu va néixer el projecte?

Principalment volem donar a conèixer el món ramader, donar suport als i les ramaderes del Pallars Subirà, mostrar com treballen i apropar la gent a aquest entorn rural alhora que intentem donar a conèixer la raça d’ovella Xisqueta. Aquesta és una raça originària del Pallars i de l’Alta Ribargorça, que es troba exclusivament aquí. La xisqueta està declarada de protecció especial donat que durant anys va estar en perill d’extinció, però gràcies a la feina feta s’ha millorat la situació fins al punt de poder reduir el nivell d’alerta i considerar aquesta espècie com a vulnerable.

  • Què distingeix l'ovella Xisqueta de la resta?

Estèticament, aquesta ovella té el morro, les orelles, el voltant dels ulls i la punta de les potes negres, quan la majoria de races són totalment blanques. D’altra banda, l’ovella xisqueta és molt soferta donat que la climatologia al Pallars Subirà fa que el menjar sigui escàs i que la xisqueta es vegi obligada a trobar aliment allí on d’altres races no ho farien. A més parlem d’una espècie que és originària i exclusiva del Pallars i l’Alta Ribagorça, un fet del qual ens sentim afortunades.

  • Podem fer diferents tipus de donacions per a apadrinar-les, oi?

Certament, tothom qui vulgui pot apadrinar una ovella xisqueta amb donatius d’entre 10 i 100 euros. Calculem que el cost del veterinari, d’aliment, tractament i de manteniment d’una ovella xisqueta ascendeix als 45 euros anuals.

  • I què aconseguim apadrinant una ovella?

Cada ovella pot ser apadrinada per més d’una persona i els primers 45 euros es destinen directament al ramader o ramadera de la Vall d’Àssua responsable de l’ovella. A partir d’allí, els diners restants es destinen com a donatiu a l’Associació Obrador Xisqueta per tal de continuar treballant pels objectius que et comentava. Els i les padrines reben una foto de la seva xisqueta apadrinada, una fitxa descriptiva, una imatge del pastor o pastora i un cròtal que l'identifica. A més, tothom qui hi col·labora té dret a assistir a la trobada de padrins que farem un cap de setmana, durant el qual podrem conèixer les ovelles, els ramaders, parlar amb ells i provar els productes.

Si tries fer la donació màxima, la de 100 €, tindràs a més l’oportunitat de gaudir d’una “Vivència Xisqueta”, uns tallers que organitzem des de l’Obrador tots els caps de setmana d’estiu i que et permeten gaudir de tres experiències diferents: passar el dia amb una artesana que t’ensenyarà l’ofici de tenyir i filar la llana xisqueta, realitzar un taller Xisqueta o visitar una de les agrupacions d’ovelles del Pallars Sobirà. Tingues en compte que al Pallars els ramats són molt petits i aquestes agrupacions, que tenen lloc a l’estiu, cita els ramaders amb les seves ovelles, una imatge bastant espectacular, tenint en compte que gaudirás d’un passeig amb gairebé unes 5.000 ovelles pasturant a dalt de la muntanya.

  • Per tant, la donació mínima recomanada seria la de 45 euros?

Exactament, nosaltres recomanem el donatiu de 45 euros, que és la quantitat que permet cobrir el cost de manteniment i tractament veterinari anual per una ovella. A canvi d’aquesta i de totes les altres donacions, els col·laboradors reben una fitxa de l’ovella apadrinada, una foto seva, una altra del ramader i un cròtal amb el nom i número de placa de l’animal.

  • I com va fins ara? Està funcionant la campanya d’apadrinaments de xisquetes?

Fins ara hem tingut quasi 70 apadrinaments i cada setmana que passa en tenim més. Esperem que aquesta xifra segueixi creixent com fins ara i que puguem sumar molts més apadrinaments.

  • Quina seria la principal dificultat a la qual s’enfronta aquest projecte?

Diria que l’àmbit econòmic és el que més ens limita. És un projecte difícil d’emprendre, perquè, encara que haguem rebut algunes subvencions, la majoria dels diners provenen de les ventes de productes. És complicat perquè aquests productes tenen tot un procés artesanal darrera i tenim un estoc petit, però estem molt contentes perquè són productes de qualitat i de proximitat, duren tota la vida, i seguim treballant dia a dia per a poder seguir oferint-los.

  • Per tant podem valorar positivament el camí recorregut fins ara?

Estem molt satisfetes, ja que amb els anys hem aconseguit un producte de qualitat, la gent ens coneix, saben de què parles quan els hi presentes el projecte i coneixen l’ovella xisqueta.

  • Creus que la gent valora suficient la tasca dels i les treballadores del món rural?

Sempre seria bonic que la gent tingués més consciència del que fem aquí, i crec que se’n adonen cada vegada més. Amb els anys veus com molts recolzen la nostra feina amb iniciatives com la de “Apadrina una Ovella Xisqueta” i, tot i que estem contentes amb la resposta de la gent, és evidentment que cal seguir lluitant per fer més difusió. El projecte va començar amb dues granges i fa poc n’hem afegit dues més. Volem seguir creixent i que cada ovella sigui apadrinada per una família. Tenim ganes de seguir creixent i ens agradaria que qualsevol persona que tingui una xisqueta es pugui sumar al projecte.

Comparteix

També t'interessarà