⏯️ Experiències oleoturístiques a les 5 comarques productores d'oli de Lleida

REDACCIÓ
03-12-2021
  • ⏯️ Experiències oleoturístiques a les 5 comarques productores d'oli de Lleida
  • ⏯️ Experiències oleoturístiques a les 5 comarques productores d'oli de Lleida

En el marc de l’aposta per la promoció i suport a la comercialització del projecte “Oleoturisme de Lleida. El gust de la terra”, el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, en col·laboració amb els consells comarcals de les diferents zones productores d’oli de la demarcació, desenvolupa aquesta tardor diferents actuacions de promoció turística, incloses 35 experiències oleoturístiques per gaudir-ne a les 5 comarques productores d’oli com són les Garrigues, la Noguera, el Segrià, l’Urgell i el Pallars Jussà, a les quals se’n podran afegir de noves en el futur.

En el decurs de la presentació de la campanya, la vicepresidenta del Patronat, Rosa Pujol, va explicar que el programa pretén aglutinar el sector productiu, gastronòmic i turístic en un projecte de territori per acabar oferint als visitants una experiència completa, diversa i de primer nivell. “Seguir la pista de l’olivera i de l’oli per les comarques productores de Lleida, entre conreus i pedra seca, és deixar-se captivar pel paisatge de la Catalunya rural viva i autèntica”, va afirmar.

Per la seva banda, el cap de Promoció i Màrqueting, Juli Alegre, va dir que el Pla d’Accions desenvolupat pel Patronat de Turisme té com a objectiu principal consolidar la imatge de la destinació com a zona productora d’oli reconegut com un dels millors olis d’oliva verge extra del món. Alegre va afirmar que ”volem promoure l’oferta existent com una destinació realment atractiva per al mercat català i estatal, però també de cara al mercat internacional”.

L’estratègia del projecte es basa a convertir l’oferta en un producte d’oleoturisme competitiu i orientat a la demanda, amb propostes temàtiques segmentades per perfils de viatger.

Per a enguany, el Patronat ha produït un vídeo promocional sobre el paisatge, les experiències i el patrimoni rural i cultural vinculats a l’oli, que es publicarà a la web d’Oleoturisme i al canal YouTube d’Ara Lleida. També s’han creat diferents peces audiovisuals adaptades a diversos formats per a la difusió a través de les xarxes socials pròpies (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube) seguint la línia de difusió encetada l’any passat. Per als propers mesos està prevista la publicació de diferents posts vinculats a l’oli a les diferents xarxes socials per tal de donar visibilitat a totes aquelles empreses i entitats del territori participants en el projecte.

D’altra banda, dins del pla de promoció establert també s’ha programat una sèrie d’actuacions que complementen la promoció ja iniciada a la web i xarxes socials pròpies, així com a mitjans de comunicació generalistes i especialitzats d’àmbit català i mitjans especialitzats d’àmbit estatal. També el proper número de la revista Ara Lleida que edita el Patronat de Turisme oferirà un reportatge sobre l’oli i el projecte “Oleoturisme”.

A més a més, s’han actualitzat les propostes d’oleoturisme de la web https://www.aralleida.cat/oleo-turisme/, que presenta les experiències i activitats vinculades a l’oli a les 5 comarques productores de les Terres de Lleida, i s’ha traduït el contingut de la plataforma a l’anglès i francès amb l’objectiu d’atendre la demanda d’aquests mercats i disposar d’una eina de promoció internacional.

També a escala internacional s’ha fet l’enviament d'un e-mailing segmentat a 100.000 subscriptors del mitjà francès Petit Futé repartits per les zones geogràfiques de Midi-Pyrénées, Languedoc-Roussillon i PACA (l’acrònim que fa referència a la zona de la Provença-Alps-Costa Blava, regions del sud-est de França).

Així mateix, s’ha intensificat la promoció i comercialització conjunta amb l’Agència Catalana de Turisme a través de les plataformes de la institució. D’una banda, es carregarà en breu la informació d’un seguit de fires gastronòmiques al blog escasateva.catalunya.com/ donant representativitat a les comarques lleidatanes. També s’han facilitat les propostes d’oleoturisme de Lleida que responen a paràmetres de sostenibilitat i activitats fetes a l’aire lliure per nodrir de continguts experiencials l’apartat de gastronomia de la web  www.catalunya.com. Finalment, s’està treballant en l’actualització de la nova secció dedicada a l’oleoturisme https://catalunya.com/que-fer/tasta/oleoturisme-una-nova-manera-de-tasta... a la web promocional de l’ACT, la qual també incorporarà en breu les propostes i activitats d’oleoturisme de les comarques de Lleida.

A més a més, actualment s’està treballant en la conceptualització i disseny d’una publicació dedicada a l’oli i a les propostes vinculades al producte a les Terres de Lleida. El mapa interactiu permetrà la visualització d’imatges experiencials i l’accés a contingut de valor articulat territorialment i segons la tipologia d’experiències per gaudir-ne al territori.

Nou projecte promocional “Terra d’Oli” al Segrià

El Consell Comarcal del Segrià ha posat en marxa el novembre passat el projecte “Terra d’Oli”, una nova proposta destinada a dinamitzat el turisme i l’economia a la comarca amb l’oli com a eix vertebrador. “Terra d’Oli”, que porta per lema ‘Verdor que omple el cor’, té per objecte donar a conèixer la cultura de l’oli, el cultiu de l’olivera i la forma d’elaborar l’oli d’oliva verge extra, com també fomentar la cultura de l’oli a través d’activitats que posin en relleu l’alta qualitat d’aquest producte agroalimentari. A més, la iniciativa vol donar a conèixer entre els visitants l’important patrimoni natural, arquitectònic i cultural del territori durant tot l’any.

En el decurs de la presentació de la iniciativa, el president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot, va dir que “en aquest projecte volem que la gent gaudeixi dels municipis del Segrià, de la gastronomia, de les rutes guiades, i que pugui conèixer així la comarca i l’oli que fem aquí”. Per la seva banda, el president de la Diputació, Joan Talarn, va afirmar que a la cultura mediterrània “som oli” i va felicitar la iniciativa del Consell Comarcal perquè “en temps de dificultat calen projectes que posin en valor el territori i l'entorn de l'oli i que siguin capaços de generar economia i turisme".

Una de les novetats del projecte és la diversificació de les propostes. Així, fins al 19 de desembre s’han programat més d’una quarantena d’activitats que van des de tallers, tastos, fires, esmorzars, menús i experiències al voltant de la gastronomia, visites i rutes guiades, turisme rural, concursos fotogràfics, i fins i tot la venda, per part d’un forn de Lleida, d’un producte creat expressament per a l’ocasió: delicadeses d’oli. Més enllà del desembre, es preveu que es vagin sumant noves activitats durant l’any per promocionar l’oli d’oliva verge extra del Segrià arreu.

De moment, les activitats s’oferiran en una desena de municipis del Segrià Sec i de la resta de la comarca, com són Maials, Alpicat, Torrebesses, Sarroca de Lleida, Seròs, Almatret, Alfés, Alcanó i Lleida.

La campanya de producció, a tot gas

La Noguera, el Pallars Jussà, el Segrià, l’Urgell i, sobretot, les Garrigues van iniciar a finals d’octubre una nova campanya de collida d’olives i d’elaboració de l’oli d’oliva extra verge, considerat un dels millors del món i exportat als cinc continents. Enguany la DOP Les Garrigues preveu una producció de 4 milions de quilos d’oli de gran qualitat, similar a la de l’any passat. La temporada de recol·lecció de l’oliva i de la producció d’oli va de finals d’octubre a finals de gener.

Durant aquests tres mesos el visitant té l’oportunitat de visitar les cooperatives i familiaritzar-se amb el procés, comprar oli in situ i gaudir de les jornades gastronòmiques, festes i fires organitzades al voltant de l’anomenat or líquid. I, de passada, conèixer els al·licients paisatgístics, patrimonials i gastronòmics de les zones de producció, que són molts.

La demarcació acull durant la tardor i l’hivern diverses activitats relacionades amb l’oli, com la Festa de l’Oli Nou de Castelldans, el 5 de desembre; la Festa de l’Oli dels Torms, el 5 de desembre; la Festa de l’Oli Nou de Cervià de les Garrigues, el 6 de desembre; la Fira Oleotèxtil de l’Espluga Calba, el 8 de desembre, i la Festa de l’Oli i de les Orelletes de la Pobla de Cérvoles, el 12 de desembre (totes elles a les Garrigues). El 15 i 16 de gener tindrà lloc la Fira de les Garrigues, la Fira de l'Oli de Qualitat Verge Extra a les Borges Blanques.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta