Experts internacionals avaluen si la nuclear d'Ascó pot seguir operant a llarg termini

ACN
03-08-2021
  • Experts internacionals avaluen si la nuclear d'Ascó pot seguir operant a llarg termini

Una comitiva d'onze experts de vuit països van visitar, entre el 20 i el 29 de juliol, la central nuclear d'Ascó per avaluar si la planta està preparada per operar "més enllà de la vida establerta en el seu disseny inicial". La missió s'ha anomenat SALTO (Aspectes de Seguretat en l'Operació a llarg termini, en les sigles en anglès) i els experts formen part de l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA). La comitiva ha estudiat les accions que ha fet l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV) perquè les unitats Ascó I i II puguin seguir operant una dècada més, "d'acord amb els més alts estàndards internacionals de seguretat".

Els membres de la missió SALTO procedien d'Argentina, Bèlgica, Bulgària, Eslovènia, França, Països Baixos, República Txeca i Suècia. ANAV havia demanat "de manera voluntària" l'avaluació i la nuclear d'Ascó ha estat la primera espanyola a sotmetre's al programa de l'OIEA. El procés va començar el 2019 amb una avaluació preliminar i se seguirà desplegant fins al 2025.Aturat un reactor de la central nuclear d'Ascó

Central Nuclear d'Ascó
Imatge arxiu: Central Nuclear d'Ascó


En la missió SALTO s'han analitzat totes les activitats previstes "per garantir una operació extensa, segura i fiable" i que el grau de compliment d'aquestes activitats encaixin en els estàndards i guies de seguretat de l'OIEA.

ANAV vol allargar l'operativitat de les tres nuclears que explota (les dues unitats d'Ascó i Vandellòs II) i destaca que s'ha renovat tecnològicament els equips i el manteniment i s'han millorat estructures, sistemes i components, així com la gestió del coneixement amb "el relleu generacional" i de formació dels treballadors.

Els experts de l'OIEA han fet recomanacions i suggeriments a ANAV per "reforçar" l'operativitat de la nuclear d'Ascó a llarg termini i han identificat "bones pràctiques" d'altres nuclears del món que pot incorporar la planta. ANAV les estudiarà i desenvoluparà un pla d'acció per incorporar-les als seus processos. El Consell de Seguretat Nuclear va emetre, la setmana passada, un informe favorable a allargar la vida útil d'Ascó I i II fins al 2030 i 2031, respectivament.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta