Facua denuncia que la rebaixa de l'IVA dels aliments és una "disbauxa absoluta"

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
18-03-2023
Actualitzat: 18-03-2023 4:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Facua denuncia que la rebaixa de l'IVA dels aliments és una "disbauxa absoluta"
    Peu de foto: 
    Mariona Puig (ACN)

Un de cada tres aliments afectat per la rebaixa de l'IVA ha pujat de preu durant el març respecte del desembre. Així ho constata un estudi de l'associació de consumidors Facua, que revisa l'evolució de més de 1.000 preus als supermercats des que el govern espanyol va aprovar la reducció de l'impost. Tenint en compte els resultats, el secretari general de Facua, Rubén Sánchez, ha qualificat la mesura de "disbauxa absoluta" i ha remarcat que diverses cadenes de distribució estan apujant els preus de manera "il·lícita i il·legal". L'associació també ha criticat la "irresponsabilitat" de l'executiu espanyol per permetre-ho i li ha exigit que intervingui els preus per evitar que les distribuïdores "continuïn rient-se dels consumidors".

En concret, l'estudi apunta que dels 1.012 productes analitzats els dies 1, 2 i 3 de març a vuit cadenes de supermercats –Alcampo, Aldi, Carrefour, Dia, Eroski, Lidl, Hipercor i Mercadona-, fins a 312 han apujat el preu en comparació amb el que tenien el 30 de desembre un cop aplicada la rebaixa de l'IVA. Es tracta d'un augment significatiu respecte dels 136 productes que s'havien encarit al febrer i, per aquest motiu, Facua ha ampliat, de nou, la denúncia a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). L'associació també ha lamentat que encara no ha obtingut cap resposta per part de l'organisme.

Bona part de les d'anomalies del març s'han detectat a Hipercor, on s'han encarit 71 del total de 168 preus analitzats (42,2%). Per la seva banda, Mercadona i Alcampo són les dues cadenes on s'ha constatat un menor percentatge d'irregularitats, en un 18,7% i un 18,3% dels casos, respectivament.

Fruites i verdures, el que més s'apuja

Per productes, el que més s'ha encarit segons l'anàlisi de Facua són les fruites i les verdures, seguides dels olis d'oliva i gira-sol, la llet i els làctics, els llegums, la pasta i l'arròs.

En la roda de premsa d'aquest divendres, el secretari general de l'associació ha remarcat que l'increment dels preus dels últims mesos suposa un incompliment de la llei. En aquesta línia, Sánchez ha recordat que la mesura que va aprovar el govern espanyol a finals del 2022 prohibeix apujar els marges de benefici. Per tant, la pujada del preu tan sols estaria justificada "si fos més car produir", ha explicat Sánchez, però, segons l'entitat, "no s'ha produït aquesta conjuntura".

"Irresponsabilitat" del govern espanyol 

Facua també ha criticat la "irresponsabilitat" del govern espanyol a l'hora de controlar l'aplicació de la rebaixa de l'IVA i ha assenyalat, en concret, a la part socialista de l'executiu, a qui ha acusat de "creure's el discurs completament fal·laç" de les cadenes de distribució.

L'associació de consumidors també ha carregat contra les distribuïdores perquè considera que estan "manipulant els preus a l'alça per guanyar més". En aquest sentit, Sánchez ha exemplificat que si abans de la retallada de l'IVA un producte costava 1,04 euros, ara en alguns casos supera aquest preu i, a més, no ha de pagar l'impost. "La pujada de l'IVA és populisme fiscal", ha dit Sánchez. "Esperem que el govern reaccioni d'una vegada", ha sentenciat.

Comparteix

També t'interessarà