Farmàcies, clíniques, residències i ortopèdies, "amb l'aigua fins al coll" pels impagaments

e. herrero/agències
Publicat: 
20-11-2015
Actualitzat: 20-11-2015 12:13
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Farmàcies, clíniques, residències i ortopèdies, "amb l'aigua fins al coll" pels impagaments

Vuit patronals del sector català de la salut, incloent-hi clíniques, farmàcies, residències i empreses d’ortopèdia, entre d’altres, van denunciar ahir juntament amb Pimec la situació d’asfíxia econòmica en la qual es troben a causa dels impagaments de la Generalitat. Els deuen en conjunt més de dos mil milions d’euros, malgrat que la xifra és difícil de precisar, tenint en compte els interessos i altres despeses associades, i alerten que hi ha empreses que tindran dificultats per pagar les nòmines del novembre.

“Ens deuen quatre mesos i estem tots amb l’aigua fins al coll. Volem que Estat i Generalitat deixin de llançar-se les culpes i siguin conscients que amb la salut de la gent no s’hi pot jugar”, va explicar Josep Aiguabella, president del Col·legi de Farmacèutics de Lleida. A les 197 farmàcies de la província els deuen entre 18 i 20 milions del total de 340 que es deu als farmacèutics catalans. Aiguabella va reclamar al Govern espanyol que activi ja els diners del Fons de Liquiditat Autonòmica que han de servir per pagar una part d’aquest deute. Ara per ara, els farmacèutics cobreixen gairebé la meitat del deute amb crèdits bancaris –ahir van segellar a Lleida un acord amb CaixaBank per a una línia de finançament de 7 milions–, però això suposa un cost en interessos i no dóna més de si.

Al sector sociosanitari (que inclou tot tipus de clíniques i centres mèdics, amb 60.000 empleats), li deuen 1.500 milions i es troba al límit, va assegurar la presidenta de la patronal Aces, Cristina Contel. “Fa més de 4 mesos que prestem serveis als ciutadans, pagant als treballadors, als proveïdors, a la seguretat social i la resta d’impostos. Tot això sense cobrar”, va denunciar. Va reclamar que es prioritzin la vintena d’empreses en dificultats per pagar les nòmines.

També les residències pateixen la falta de finançament i un deute de 40 milions. “Hi ha molta gent amb dependència de grau 3 esperant plaça en una residència i que està patint”, va denunciar Vicente Botella, de la patronal Upimir, en la qual s’inclouen mitja dotzena de residències de Lleida.

Les patronals reclamen que es pagui immediatament una part suficient del deute per poder assumir els seus compromisos de novembre i un calendari de pagaments per a la resta. També reclamen un nou model de finançament que posi fi a un problema que fa quatre anys que dura.

Podrien fer mobilitzacions per exigir pagaments pendents

Les patronals van assegurar ahir dijous que si durant els propers dies l’administració no fa un pas endavant per liquidar els deutes pendents no descarten iniciar mobilitzacions o altres mesures de pressió. Per la seua banda, el president del Consell de Col·legis de Farmacèutics, Jordi de Dalmases, va recalcar que es portaran a terme tenint en compte la sensibilitat del sector sanitari i evitant causar qualsevol inconvenient als pacients i als usuaris. En aquest sentit, els farmacèutics ja van organitzar dos tancaments patronals simbòlics l’any 2013 amb l’objectiu de denunciar els impagaments.

Comparteix

També t'interessarà