Farmàcies a primera línia

S.E.
13-04-2020
  • Farmàcies a primera línia
  • Farmàcies a primera línia

Sempre són un servei essencial, però en temps de coronavirus encara més. Els farmacèutics són “a primera línia” per continuar proporcionant a la població els medicaments que necessiten i per fer-ho han pres les màximes mesures de protecció possibles, han activat una xarxa de voluntaris per fer arribar els fàrmacs a casa a les persones malaltes o amb problemes de mobilitat i han adaptat els seus sistemes per poder continuar dispensant medicines encara que la recepta electrònica estigui caducada.

El president del Col·legi de Farmacèutics, Josep Aiguabella, explica que els centres d’atenció primària renoven telefònicament les receptes i les farmàcies poden dispensar-les i afegeix que han establert un sistema telemàtic segur per a les prescripcions de metges privats. Així mateix, assegura que han ofert als hospitals dispensar de manera extraordinària els fàrmacs específics que els pacients han de recollir als centres hospitalaris (per als tractaments de càncer o sida, per exemple), per evitar desplaçaments. “A Barcelona, Tarragona i Girona ho fan, però a Lleida estem pendents de resposta. Ara, els pacients de fora han de venir a buscar-los a la capital, quan podrien recollir-los a la farmàcia que tinguin més a prop”, destaca.

“Les farmàcies estem fent gran un esforç i, a més, som autònoms. No ens pagaran res a part”, apunta, i diu que en ocasions no s’han sentit prou reconeguts, com quan des de l’Estat es va dir que el risc és intrínsec en la seua professió. Assegura que a Lleida no ha hagut de tancar cap oficina per coronavirus. “Hem de protegir-nos, no sabem si qui ve a la farmàcia està malalt”, subratlla, per la qual cosa moltes han instal·lat pantalles de metacrilat i controlen l’entrada de clients, i treballen amb guants i màscara, encara que reconeix que van escassos de material. Per això, els quatre col·legis catalans han efectuat una compra a la Xina per proveir els farmacèutics de mascaretes FFP2 que permetrà entregar un pack per farmàcia.

I CatSalut els va proporcionar tres màscares quirúrgiques per a cada farmàcia, que protegeixen menys, i gràcies a una donació en van poder donar una altra més. Indica que de moment no tenen mascaretes per a la venda, però ja comencen a disposar d’hidrogel.

Les farmàcies apliquen des de l’inici de la pandèmia mesures extraordinàries per protegir-se del contagi del coronavirus i evitar també que s’expandeixi. Moltes han instal·lat pantalles de metacrilat als taulells i marques a terra per determinar la distància de seguretat entre els clients, mentre que d’altres només permeten l’entrada d’una o dos persones alhora.

 

Fins i tot n’hi ha algunes en les quals directament no permeten l’accés dels clients, que han de demanar els medicaments des del carrer i els farmacèutics els serveixen des de dins, sense que trepitgin la farmàcia.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta