Fernando Santamaría: "El melanoma creix més ràpid quan es té apnea"

LLEIDACOM/ Amaia Rodrigo Arcay
Publicat: 
23-05-2018
Actualitzat: 11-06-2018 19:04
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Fernando Santamaría: "El melanoma creix més ràpid quan es té apnea"

La relació entre càncer i apnea del son pot semblar llunyana a simple vista, però com dormim i la velocitat amb la que es desenvolupa el melanoma tenen molt a veure. Aquest és el resultat d'una investigació en què l'IRBLleida participa i que està deixant resultats especialment rellevants per intervenir, per exemple, en la generació de metàstasi del càncer de pell. Fernando Santamaría, membre del grup d'Investigació Traslacional en Medicina Respiratòria de l'institut lleidatà, és un dels responsables de la recerca, que analitza aquesta relació a nivell genètic. El cas és detectar biomarcadors que poden estar intervenint en el càncer i que també són significatius en l'apnea del son.

En el Dia Mundial contra el Melanoma, hem volgut saber els detalls d'aquest estudi que pot permetre, en un futur, avançar-se al desenvolupament de la metàstasi.

  • Quin és l'objectiu d'aquesta recerca?

L'objectiu de l'estudi és avaluar la relació entre la gravetat de l'apnea, els nivells de carcinogènesi i els biomarcadors relacionats amb el creixement del tumor en pacients amb melanoma cutani. L'apnea és un transtorn que pateixen algunes persones pel qual mentre dormen se'ls col·lapsa la respiració. Volíem saber quins mecanismes estan implicats alhora en l'apnea i en el melanoma.

  • És un estudi complexe, en què consisteix?

En l'estudi han participat 400 pacients de 26 centres hospitalaris espanyols diferents. Són persones a les que recentment se'ls havia detectat un melanoma i totes elles van passar una nit a la unitat del son per detectar si patien algun tipus d'apnea o no. A partir d'aquí, analitzem les mostres de sang dels pacients per veure com es pot relacionar, a nivell de biomarcadors, apnea del son i melanoma. En concret, jo m'he dedicat a identificar quines mol·lècules poden estar involucrades en aquest procés i n'he detectat una: la VCAM-1.

  • Quina importància tenen els resultats?

Hem pogut comprovar que hi ha una relació clara entre l'apnea del son i el melanoma: en els casos de la gent que té apnea, el càncer creix més ràpid. La importància del descobriment és que per primer cop sabem quins mecanismes relacionen l'apnea del son amb el càncer i així ara podem començar a buscar com solucionar aquests problemes. Podem intervenir, que fins ara no podíem.

La relació de l'apnea amb altres malalties està més estudiada, tot i que també estem fent recerques en aquest sentit, però la que té amb el càncer no ha estat objecte de tantes investigacions i això podria suposar un avenç per tractar el melanoma. Ens han publicat la investigació en una de les revistes més importants en l'àmbit respiratori, l'European Respiratory Journal.

  • Quines altres malalties que poden tenir relació amb l'apnea investigueu?

La malaltia cardiovascular. Sóc el responsable d'una recerca que intenta predir quines persones tenen més risc de patir hipertensió o infarts. Intentem desenvolupar un sistema de diagnòstic ràpid a través d'una analisi de sang. L'estudi s'ha fet sobre 400 pacients, en aquest cas tots de Lleida, que pateixen malaltia cardiovascular. I, igual que en l'altre estudi, tots han passat una nit en la unitat del son per detectar si pateixen apnea o no. També busquem biomarcadors que puguin relacionar una cosa i l'altra perquè identificar-los podria ajudar a la detecció precoç. 

  • D'on ve aquest interès per la qualitat de la son?

La meva avia té apnees. De petit, veia com es qudava adormida mentre em parlava perquè no dormia a la nit. D'això fa 15 anys. Ara hi ha tractament, però m'interessa molt com afecta aquest transtorn a la salut.

Comparteix

També t'interessarà