Fibril·lació auricular: què és, símptomes i tractament

REDACCIÓ | GRUP HLA
Publicat: 
05-12-2022
Actualitzat: 05-12-2022 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • Fibril·lació auricular: què és, símptomes i tractament
  Peu de foto: 
  Imatge d'arxiu (Pixabay)

La fibril·lació auricular (FA) és una de les alteracions del ritme cardíac (també conegut amb el nom d'arrítmia) més habituals. Aquest tipus d'arrítmia es produeix quan les aurícules del cor, cavitats superiors d'aquest òrgan, estan en moviment ràpid i caòtic, sense cap mena d'organització coherent ritme o patró de moviment. Les persones amb fibril·lació auricular solen presentar un ritme cardíac irregular.

El tractament de la fibril·lació auricular és un factor clau, ja que, sense un abordatge adequat, aquest tipus d'arrítmia és un dels principals factors de risc davant l'aparició de malalties del sistema circulatori com l'ictus o la insuficiència cardíaca. A aquest major risc cardiovascular associat, també cal assenyalar que la FA sol desencadenar els ictus més greus o letals.

La durada de la FA és bastant variable. Alguns pacients tenen arrítmia de manera intermitent, en episodis, i altres que tenen episodis prolongats, podent ser crònica.

Quins són els símptomes de la fibril·lació auricular?
Generalment, el pacient notarà palpitar el seu cor a un ritme irregular i una velocitat major. Altres senyals d'aquest trastorn poden ser els següents:

 • Dolor de pit
 • Dificultat per a fer exercici
 • Cansament
 • Dificultat per a respirar
 • Marejos o sensació de desmai

A vegades, les persones no experimenten cap símptoma i la fibril·lació auricular es detecta mitjançant un examen o una revisió realitzada per un especialista mèdic. Aquesta circumstància sol ser més comuna en persones majors, per la qual cosa és important fer revisions periòdiques.

Com es tracta la fibril·lació auricular?

Com ocorre generalment en els trastorns relacionats amb el sistema circulatori, sempre és millor prevenir que curar. Seguir una dieta equilibrada i fer exercici regular ajudarà a mantenir un cor sa.

En qualsevol cas, els tractaments farmacològics solen ser la primera via de tractament per a frenar la fibril·lació auricular, generalment amb antiarrítmics o blocadors β. El seu ús ha d'estar sempre emparat per un especialista mèdic i varia segons cada cas concret. Per exemple, un pacient amb fibril·lació crònica necessitarà un tipus de medicament diferent de qui té aquesta malaltia de manera ocasional. Existeixen altres tractaments que es poden seguir per a controlar aquest trastorn com són l'ablació per catèter o l'ús de marcapassos.

Els pacients amb fibril·lació auricular també poden requerir tractament anticoagulant. A conseqüència d'un ritme cardíac irregular i accelerat, s'afavoreix la formació de coàguls, la qual cosa pot ser perillós per a la salut. Si un coàgul es trasllada fins al cervell, pot provocar un ictus (o accident cerebrovascular). No obstant això, amb el tractament adequat es pot aconseguir reduir notablement aquest risc.

Recorda que:

 • La fibril·lació auricular és una de les arrítmies més comunes i es caracteritza per un batec irregular i accelerat.
 • El tractament redueix de manera notable les complicacions d'aquesta arrítmia, sempre sota supervisió mèdica.
 • En qualsevol cas, una adequada salut cardiovascular suposa el millor tractament preventiu per a frenar l'aparició d'aquest trastorn circulatori.
Comparteix

També t'interessarà