Finalitzen les obres d'urgència de la roca de l'Espígol que amenaçava Gerb

REDACCIÓ
Publicat: 
27-07-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Finalitzen les obres d'urgència de la roca de l'Espígol que amenaçava Gerb
    Peu de foto: 
    Diputació de Lleida
  • Finalitzen les obres d'urgència de la roca de l'Espígol que amenaçava Gerb
    Peu de foto: 
    Diputació de Lleida
  • Finalitzen les obres d'urgència de la roca de l'Espígol que amenaçava Gerb
    Peu de foto: 
    Diputació de Lleida

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i l’alcaldessa d’Os de Balaguer i vicepresidenta de la Diputació, Estefania Rufach, han comprovat avui sobre el terreny l’efectivitat de les obres d’urgència finalitzades aquest mes de juliol amb què s’ha evitat l’amenaça que la roca de l’Espígol caigués sobre el nucli urbà de Gerb. Talarn i Rufach també han visitat l’ampliació del carrer de Sant Miquel. Talarn i Rufach han estat acompanyats de la directora general d’Administració Local, Montserrat Fornells i la presidenta de l’EMD de Gerb, Paqui Marquina.

La roca de l’Espígol, a uns 45 metres de la carretera LV-9047, ha estat objecte d’un tractament de fixació dels seus elements de risc, al mateix temps que s’hi han mantingut els sistemes d’alarma per poder-hi detectar possibles futurs moviments.

Talarn ha volgut remarcar la prioritat que es va tenir per part de l’organisme amb l’emergència de l’inici de les obres ‘’ Des de la Diputació hem ajudat l’Ajuntament d’Os en una acció d’urgència des del primer moment quan es van disparar les alarmes sobre el seu perill’’.

Alhora, el president ha volgut deixar constància de la tasca per part de la institució, afirmant que des de la Diputació la concepció dels espais públics és essencial i necessària ‘’els carrers i places, no són de l’Ajuntament o de l’alcaldessa són del veïnatge, ja que entre totes i tots l’hem de gaudir i l’hem de cuidar perquè són espais de socialització i, en aquest cas, de facilitat de la mobilitat de tots els veïns’’, fent referència a la cessió per part dels veïns de dues finques que connecten el carrer de Sant Miquel amb la carretera de l’Estació.

L’alcaldessa Estefania Rufach ha agraït a Diputació de Lleida i Generalitat la urgència amb que han dut a terme les obres i la col·laboració conjuntament amb l’ajuntament per finançar aquest arranjament. “Ara els veïns i veïnes de Gerb PREMSA podem dormir tranquils per les nits, cosa que feia temps que no passava. Tant Diputació de Lleida com Generalitat han entès del primer moment la urgència d’aquestes obres i han cooperat amb l’ajuntament per dur-les a terme el més aviat possible”.

Les obres de la roca de l’Espígol, en què la Diputació va aportar 250.000 euros, declarades d’urgència al mes de gener, es van iniciar arran de detectar profundes esquerdes de despreniments, tot i ser “típics després de temporals de pluja”, ha dit Rufach. Precisament, una creixent caiguda de pedres, després d’un fort temporal va portar l’ajuntament a actuar per esbrinar què passava dalt de tot de la penya de l'Espígol. A finals de l'any passat es va forjar una intervenció de neteja i supervisió del talús, per intentar obtenir un diagnòstic sobre la solidesa de la roca. Així, s’hi va posar una malla metàl·lica per subjectar la caiguda de pedres i, a més, s’hi van instal·lar sensors per detectar si hi apareixien noves fissures.

Als 10 dies de l’establiment de la malla i els sensors, es va detectar moviment des de tots els sensors depositats en el talús. S’hi va observar una esquerda, ja coneguda, d’uns cinc metres de llarg que havia crescut fins als vint metres, amb una profunditat de vuit metres. Les obres han acabat un mes abans del previst, per la rapidesa invertida en els treballs després de cinc mesos d’intervencions. Durant aquest període s’han instal·lat 24 barnilles que perforen la muntanya a uns 25 metres de profunditat, quatre de les quals compten amb sensors per captar si hi ha algun moviment.

També s’hi mantenen altres sistemes d’advertència davant de possibles despreniments i l’alarma ja col·locats, a banda d’una instal·lació subterrània amb sistemes de detecció de moviment que controlen els aqüífers que travessen la roca i les possibles dilatacions del talús. Els operaris han subjectat amb malles metàl·liques la part superior. L’empresa Infraestructures de Muntanya va haver de traslladar en helicòpter el material necessari per apuntalar la muntanya, com ciment, aigua, malles i cables, i fer possibles els treballs al cim del pendent.

La visita de Talarn a Gerb també ha servit per inaugurar l’ampliació del carrer de Sant Miquel, que era un carreró sense sortida i que ara connecta amb la carretera de l’Estació després que els veïns hagin cedit a l’Ajuntament les dues finques que han facilitat l’obertura del vial per part de l’Ajuntament.

Comparteix

També t'interessarà