⏯️ FiraTàrrega acull el primer laboratori artístic presencial

ACN
25-11-2021
  • ⏯️ FiraTàrrega acull el primer laboratori artístic presencial
  • ⏯️ FiraTàrrega acull el primer laboratori artístic presencial

La capital de l'Urgell acull durant aquesta setmana la primera trobada presencial del projecte europeu (Un)CommonSpaces amb una seixantena de participants de 13 països diferents. Segons el cap de l'àrea de professionals de FiraTàrrega, Mike Ribalta, és la primera vegada des que va començar la pandèmia que s'ha pogut trobar tothom de forma presencial per parlar d'arts de carrer, de la creació en l'espai públic. El projecte dura 5 anys i es va aprovar al 2019 amb previsió d'iniciar-se a l'abril de 2020 però la covid ho va impedir. Ribalta ha destacat que la iniciativa situa Tàrrega en l'àmbit internacional i a la vegada a la "Champions League" de les arts de carrer.

La trobada va començar el dilluns i s'allargarà fins divendres 26 de novembre. Segons Ribalta és un "laboratori artístic" que pren tota la ciutat a través d'activitats en espais com el Punt Jove, on s'hi fan converses i tallers, i sales com la del Museu Comarcal o la de la Solana, on s'hi treballa en petits grups per debatre qüestions com l'entorn digital i el medi ambient en relació amb l'espai públic.

Ribalta ha afegit que la trobada és el "concepte de Tàrrega internacional". En aquest sentit, ha recordat que FiraTàrrega ja ha fet 4 projectes europeus però que ara volien estar a la "Champions League" de les arts de carrer. Segons Ribalta, fer una fira va més enllà de programar i fer espectacles al setembre sinó que vol dir "acompanyar i donar suport a la creació" durant tot l'any.

El març de 2018 FiraTàrrega va entrar a formar part d'InSitu, una plataforma europea i 'think tank' per a la creació artística a l'espai públic. En el marc d'aquesta xarxa es va presentar un projecte de cooperació al programa Europa Creativa 2020-2024 que, sota el nom de (Un)Common Spaces, té l'objectiu de donar suport a les arts de carrer com a disciplina artística que permet reinventar la creació entre el sector cultural i la ciutadania. El projecte va ser aprovat per la Comissió Europea i segueix endavant gràcies a l'impuls de 19 socis (entre ells FiraTàrrega) de 13 països (Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Espanya, EUA, França, Hongria, Itàlia, Kosovo, Noruega, Països Baixos, Regne Unit i Txèquia) per fer un treball col·laboratiu entre els socis, una selecció de 16 artistes i un cercle de 16 ciutadans experts en diverses matèries.

En el cas de FiraTàrrega s'han proposat Alina Stockinger de la companyia Eléctrico 28 com a artista especialitzada en arts de carrer i Íngrid Guardiola com a ciutadana experta en espai públic digital, tecnologia i societat.

Després de fer una passejada per diversos indrets de la ciutat el dimarts, aquest dimecres s'han portat a terme diferents experimentacions artístiques. Una d'elles la que ha anat a càrrec de la companyia francesa Sauf le Dimanche, a l'Espai Jove.

"Porto 25 anys venint a Tàrrega i ara es fantàstic poder participar en aquesta trobada"

Kees Lesuis és el director artístic del festival holandès Oerol i aquests dies participa a la trobada a Tàrrega. Ha explicat que durant 25 anys ha assistit a la Fira i que ara és una satisfacció poder participar en aquesta trobada, de forma presencial per compartir experiències amb professionals del sector de diferents països i debatre sobre l'espai públic.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Els protocols covid a les escoles et fan sentir...?