⏯️ FiraTàrrega arrenca a casa el Circuit Nòmada

ACN
Publicat: 
13-03-2021
Actualitzat: 13-03-2021 14:33
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • FiraTàrrega arrenca a casa el Circuit Nòmada
  • FiraTàrrega arrenca a casa el Circuit Nòmada
  • FiraTàrrega arrenca a casa el Circuit Nòmada
  • FiraTàrrega arrenca a casa el Circuit Nòmada
  • FiraTàrrega arrenca a casa el Circuit Nòmada
  • FiraTàrrega arrenca a casa el Circuit Nòmada

FiraTàrrega ha arrencat aquest divendres a la tarda a la capital de l'Urgell el Circuit Nòmada, que fins a l'octubre portarà un total de 30 espectacles a 36 poblacions de l'estat espanyol i també celebrarà 10 trobades professionals presencials. La jornada inaugural compta amb la primera d'aquestes trobades i amb quatre espectacles al carrer que ofereixen propostes de dansa, circ i teatre, tots amb les entrades exhaurides. La directora artística de la fira, Anna Giribet, ha afirmat que és com "una mini fira" per als targarins i que "hi ha moltes ganes". Així mateix, ha anunciat que la Fira de Teatre al carrer d'enguany comptarà amb algunes accions per commemorarà els 40 anys de fira que no es van poder celebrar l'any passat per la pandèmia. 
La pandèmia ha servit a FiraTàrrega per fer un exercici de reflexió sobre quin ha de ser el paper de la Fira del Teatre al Carrer en els propers anys. En aquest context neix el Circuit Nòmada, una iniciativa "excepcional" que portarà 30 espectacles a un total de 36 poblacions d'arreu de l'estat espanyol, la majoria de les quals a Catalunya, però també al País Valencià, les Illes Balears, Andalusia, Madrid i el País Basc. Es faran un total de 60 representacions. Paral·lelament també es faran 10 trobades professionals presencials, sota el nom Pop-Up-Pro.

La iniciativa té un triple objectiu, segons ha explicat la directora artística de la Fira, Anna Giribet. El primer, és oferir una alternativa als artistes perquè puguin exhibir els seus espectacles en un moment on la pandèmia ha fet caure la demanda. La segona idea és dispersar a nivell geogràfic la trobada i oferta d'espectacles, mentre el tercer objectiu és aprofundir el potencial de la xarxa de complicitats arreu del territori que des de la Fira s'ha anat teixint des de fa anys.

La primera parada d'aquest circuit itinerant comença aquest divendres 12 de març a Tàrrega amb la primera trobada professional, a les 15 hores. A partir de les 17 hores s'han programat 4 espectacles de les companyies Àngel Duran, Anna Confetti, Circ Bove i El Pájaro Carpintero que ofereixen propostes de circ, dansa i teatre. Segons Giribet, "és una mini fira adreçada especialment a la ciutadania de Tàrrega i de la comarca", i ha afirmat que el públic en té "moltes ganes", com ja s'ha vist en la demanda de les entrades que s'han exhaurit en una setmana.

Pel que fa el futur del Cicle, Giribet ha remarcat que es tracta d'una iniciativa que "neix de l'excepcionalitat" i ha indicat que la "missió" és fer l'edició d'enguany, encara que "si a partir d'aquí "sorgeixen iniciatives per donar-hi continuïtat, estarem encantats de col·laborar-hi i aportar idees".  

Continuen els programes d'acompanyament als artistes

Paral·lelament al Circuit Nòmada, la Fira també continua amb els programes d'acompanyament als processos de creació d'espectacles, amb el programa Hivernem i el de Suport a la Creació.

Per un costat, el programa Hivernem, coorganitzat per FiraTàrrega i l'Institut Ramon Llull, segueix treballant amb els dos projectes d'escriptura seleccionats l'any passat, els quals s'estrenaran el pròxim setembre. En el segon trimestre del 2021 s'obrirà la convocatòria d'enguany.

Per la seva banda, en el programa de Suport a la Creació d'enguany s'han seleccionat 14 projectes escènics. Dins aquest context i com a novetat, Fira ha anunciat que ha començat una col·laboració amb l'empresa Teknecultura per portar a terme una estratègia analítica d'enquestes, a través de les quals es vol esbrinar "si les expectatives dels creadors a l'inici d'una creació coincideixen amb la realitat". El projecte, que es troba en una fase "embrionària", buscarà la implicació del públic en els processos creatius perquè "intercanviïn els seus 'feedbacks', gustos i prioritats", ha assenyalat Giribet.

Xarxa IN SITU

FiraTàrrega també continuarà treballant en el projecte europeu (Un)common Spaces de la xarxa IN SITU, la plataforma europea especialitzada en la creació artística a l'espai públic. En concret, aquest projecte té com a objectiu donar suport a les arts de carrer com a disciplina artística que permet reinventar la relació entre el sector cultural i la ciutadania. Té una durada de 4 anys, del 2020 al 2024, i hi participen 16 socis, entre ells FiraTàrrega, de 13 països. La trobada inicial del projecte per marcar les seves línies d'acció s'havia de fer aquest pròxim mes d'abril a Tàrrega, però la pandèmia ha fet reconvertir la trobada presencial a una trobada en línia.

Un miler de professionals a la Llotja en línia

L'estiu del 2020 va néixer la Llotja en línia com una eina de trobada i d'intercanvi per al sector de les arts escèniques, que complementa l'activitat professional presencial de FiraTàrrega. El punt de trobada virtual es manté i ja compta amb 995 professionals de 517 entitats i 267 projectes. Està previst que al juny entri en funcionament la versió renovada de la plataforma, que en aquests moments s'està dissenyant a partir dels suggeriments dels mateixos usuaris.

Edició 2021

La Fira de Teatre al Carrer està treballant en una nova edició, que se celebrarà del 9 al 12 de setembre. La convocatòria es preveu condicionada per les restriccions, motiu pel qual es treballa amb enfocaments que permetin tenir identificat el públic assistent i també limitar la presència d'activitat lliure pels carrers de Tàrrega. Giribet també ha indicat que l'edició d'enguany commemorarà els 40 anys de la Fira que no es van poder celebrar l'any passat. En concret, ha parlat d'una "celebració puntual i/o continguda amb accions dins l'àmbit artístic i comunicatiu". "Accions simbòliques que deixin constància d'aquests 40 anys", ha dit. 

D'altra banda, el leitmotiv de l'edició serà 'Habitar l'espai', un concepte que segons Fira sintetitza la voluntat de fer de l'espai públic un lloc de trobada i de celebració, a més d'identificar-lo com un espai de confrontació i transformació de la societat. Des de Fira afirmen que el concepte "pren tot el sentit" després dels confinaments i les restriccions associades a la pandèmia.

Comparteix

També t'interessarà