Foment planteja un peatge “simbòlic” per als conductors que circulin per les autovies

R. R. / REDACCIÓ
14-08-2019
  • Foment planteja un peatge “simbòlic” per als conductors que circulin per les autovies

El ministeri de Foment planteja fer pagar als conductors per circular per autovies ara gratuïtes, com l’A-2, l’A-22 i l’A-14. El ministre, José Luis Ábalos, va apuntar ahir la possibilitat d’establir un pagament que va qualificar com a “simbòlic”, no superior al deu per cent de les actuals tarifes de peatges en autopistes. D’aquesta manera, el Govern espanyol espera obtenir ingressos addicionals, per sufragar part dels 1.100 milions que suposa el manteniment d’aquestes infraestructures i per reduir els peatges encara vigents en autopistes, a l’espera d’alliberar-les a l’expirar les concessions. A Lleida, la de l’AP-2 ho farà el 2021.

En una entrevista publicada a El País, Ábalos va assenyalar que el seu ministeri aborda el finançament de les autovies sota dos principis: pagament per ús i qui contamina paga. “Aplicar-lo és un dels reptes del nou Govern”, va apuntar el ministre, que va destacar que no hi pot haver territoris on aquestes infraestructures són de pagament, una cosa freqüent a Catalunya, i d’altres on no ho són. Va afegir que, si bé considera que aquesta qüestió és urgent, “el debat encara no ha començat”.

El Govern estatal planteja la recaptació en autovies per rebaixar peatges encara vigents en autopistes

Malgrat no tenir encara una data d’aplicació, les declaracions del ministre van suscitar nombroses crítiques. El director de Seguretat del Reial Automòbil Club d’Espanya (RACE), Antonio Lucas, va qüestionar la idea de fer pagar per circular per autovies, al considerar que aquesta mesura derivaria el trànsit cap a vies menys segures. “Pot fer que molts se’n vagin a carreteres secundàries, on es produeix el 78% dels accidents mortals”, va dir. D’altra banda, va assegurar que els conductors paguen a través d’impostos “prou com perquè les carreteres estiguin en perfecte estat”.

En la mateixa línia, la Federació Nacional d’Associacions de Transport d’Espanya va manifestar el seu rebuig a la proposta de Foment. Va argumentar que aquest sector, “amb l’actual fiscalitat que suporta, més de 21.000 milions anuals, ja contribueix bastant a mantenir infraestructures”. Va afegir que implantar un pagament encariria el transport i faria perdre competitivitat a les exportacions. Per la seua part, Facua-Consumidors en Acció va valorar que fer pagar el mateix a tots els conductors “afectarà més els usuaris amb menor poder adquisitiu”. A l’extrem oposat, l’Associació d’Empreses Constructores i Concessionàries d’Infraestructures Seopan va celebrar la proposta de Foment i va dir que el retorn fiscal per cada pagament de peatge és d’un 40%.

 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

T'agrada l'enllumenat i la decoració de Nadal als carrers de Lleida?

Carregant...
Load next