Fotografia sense límits

s.d./j.l./agències
10-07-2015
  • Fotografia sense límits

El ple del Parlament Europeu va votar ahir en contra d'una esmena que pretenia limitar el que es coneix com a llibertat de panorama, és a dir, el dret a fotografiar monuments o obres d'art en espais públics i difondre-les lliurement. Una vistosa campanya a internet i a les xarxes socials, amb paisatges urbans i edificis emblemàtics eliminats virtualment, alertava aquesta setmana que l'esmena, impulsada per l'eurodiputat francès Jean-Marie Cavada, posava en perill la llibertat de panorama a favor dels drets d'autor.

Així, l'esmena pretenia que s'hagués de pagar per fer un "ús comercial" d'aquestes imatges o demanar una autorització expressa a l'autor de la propietat intel·lectual. En aquest sentit, significava que l'enciclopèdia lliure Viquipèdia havia d'eliminar milers de fotografies, a tall d'exemple.

El que no aclaria el terme "ús comercial" era què passava amb les imatges que milers d'usuaris pengen cada dia a les xarxes socials com Facebook o Twitter.

"Seria un despropòsit, una cosa totalment fora de lloc, cobrar per difondre aquestes fotografies, ja que la llei de propietat intel·lectual no protegeix les obres arquitectòniques a l'espai públic", va afirmar ahir l'advocat lleidatà especialista en internet Ramon Arnó.

La reacció a la xarxa no es va fer esperar, amb una campanya que va inundar de correus electrònics els eurodiputats i també a través de la plataforma Change.org, que va recollir 536.000 firmes de ciutadans europeus. Els usuaris demanaven que es respectés la llibertat de fer fotografies en espais públics i que s'eliminés la prohibició que ja apliquen països com França, Bèlgica, Luxemburg o Grècia. Així, hi ha certes restriccions per fotografiar de nit la Torre Eiffel, quan està il·luminada, o l'Atomium de Brussel·les.

El pròxim hivern, el Parlament europeu debatrà la normativa per harmonitzar els drets d'autor a tota la Comunitat Europea. Serà llavors quan es reobrirà el debat. En joc hi ha el treball de fotoperiodistes, editorials i tot el que tingui a veure amb la difusió del coneixement a través de la xarxa.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Què en penseu sobre el paper actual de les dones al sector tecnològic?