Galetes del navegador: per què no s'han d'acceptar totes, què hem d'activar i què no

REDACCIÓ
Publicat: 
27-09-2022
Actualitzat: 11-10-2022 13:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Galetes del navegador: per què no s'han d'acceptar totes, què hem d'activar i què no
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

Segur que has llegit centenars de vegades missatges com aquest: “Ens importa la teva privacitat. Nosaltres i els nostres socis accedim a informació —a través de galetes— i processem dades personals, com ara identificadors únics i altres dades del dispositiu, per oferir anuncis i continguts d’acord amb els interessos de la nostra audiència”. O algun redactat similar.

Hi ensopeguem tants cops que gairebé no hi parem esment. Fins i tot pot ser que, en accedir a qualsevol web, fem clic al botó que diu “d’acord’ i acceptem sense llegir exactament per a què donem permís ni què cedim. I segur que els petits de la casa hi presten encara menys atenció que no ho fan els grans.

Quan naveguem per la xarxa, la nostra activitat és monitorada i hi ha informació personal nostra que és recopilada: com ens diem, el nostre correu electrònic, quines xarxes socials visitem, què comprem… Oi que es tracta d’informació que, de ben segur, no facilitaríem a qualsevol? És aquí on hem de vetllar per la nostra privacitat.

Què és el FLoC?

El mercat publicitari evoluciona cap a un model de major privacitat per als usuaris. La mètrica basada en galetes donarà pas properament a una publicitat basada en grups d’interès. FLoC, acrònim de Federated Learning Of Cohorts (Aprenentatge Federat de Cohorts, en català) és un nou sistema d’aprenentatge basat en Intel·ligència Artificial en què la publicitat no se serveix a usuaris individuals amb interessos específics sinó a grups d’internautes amb interessos similars.

Els webs recopilen dades per conèixer els seus visitants, amb finalitat estadística, o per determinar la llengua de configuració del navegador. Les cookies o galetes no són necessàriament dolentes. Com de qualsevol eina, se’n pot fer un bon o mal ús. Aquests arxius temporals identifiquen quina mena d’usuari de la xarxa som i permeten que el contingut que se’ns mostra s’adapti a nosaltres, però també poden explicar molt més que no confessaríem a cap desconegut.

Tipus de galetes

Hi ha diferents menes de galetes. Totes les pàgines web en generen; n’hi ha de pròpies de cada lloc i també de tercers. Es podem dividir segons la seva finalitat i segons el termini de funcionament.

Segons la finalitat:

  • Galetes tècniques. Són necessàries per al funcionament correcte de qualsevol portal web (manteniment de sessió, gestió de temps de resposta, validació d’opcions…). Són imprescindibles i no es poden desactivar.
  • Galetes de personalització. Permeten que l’usuari rebi la web en un idioma o un altre, que adeqüi la informació al lloc en què es troba (per exemple, mostrant-li el temps de la seva ciutat), que s’optimitzi la navegació per al navegador que l’usuari fa servir…
  • Galetes analítiques. Les empren els llocs web per comprendre com els usuaris hi interactuen i oferir estadístiques d’ús o distingir usuaris (àrea d’activitat principal de l’internauta, consultes a cercadors…).
  • Galetes publicitàries. Emmagatzemen informació de comportament a través de l’observació dels hàbits de l’usuari per poder-li oferir continguts, productes i serveis que encaixin amb els seus interessos.
  • Galetes de seguiment o rastreig. Recopilen dades d’activitat de l’usuari (llocs que visita, temps que hi roman, productes i serveis que consumeix…).

Segons el termini de funcionament:

Galetes de sessió. Duren únicament el temps en què l’usuari es troba en un lloc web determinat i expiren quan l’abandona.

Galetes persistents. Quedem emmagatzemades al terminal de l’usuari; conserven les preferències específiques de l’internauta per no haver de repetir la configuració de paràmetres cada cop que es visita un mateix lloc web.

Consells per fer un ús correcte de les galetes

És important de no acceptar les condicions de privacitat dels llocs web a la babalà. Adoptant una sèrie de mesures simples podem protegir la nostra privacitat als navegadors. Amb les galetes és important que siguem conscients que es tracta d’equilibrar comoditat i seguretat.

1. A la configuració dels navegadors, podem activar l’opció d‘evitar el seguiment. En navegar per Internet, podem enviar una sol·licitud als llocs web perquè no recopilin les nostres dades de navegació ni en facin seguiment. Amb tot, hem de saber que la mesura no és suficient tota sola: el tractament de les nostres dades depèn de com responen a aquesta sol·licitud els llocs web i n’hi ha que seguiran recopilant i utilitzant les dades de navegació per millorar la seguretat o proporcionar contingut, serveis, anuncis i recomanacions.

2. Si no volem que l’ordinador desi l’historial de navegació, els fitxers temporals d’Internet o les galetes, és millor que naveguem en mode privat o mode incògnit. Això no equival a blindar la nostra privacitat completament ni impedeix les nostres passes a la xarxa siguin impossibles de seguir, però sí que evita que les pàgines que visitem o les nostres cerques quedin desades. Quan tanquem la finestra, les galetes, contrasenyes guardades i altres dades locals de la sessió s’eliminen de forma automàtica i només es conserven els arxius que hem descarregat.

3. Convé que eliminem periòdicament les galetes dels nostres navegadors (si no hem habilitat l’opció anterior). Aquesta opció desactiva les galetes publicitàries, però també desactiva les preferències de navegació. Els navegadors permeten també el blocatge automàtic de galetes.

4. Podem instal·lar als nostres navegadors extensions que ens ajudin a emmascarar la nostra privacitat a la xarxa. Es tracta d’eines que podem activar i desactivar fàcilment; bloquegen els anuncis i la recopilació de dades i poden impedir l’execució de programari maliciós al navegador.

 

5. Refusem la publicitat personalitzada. A les opcions de configuració del nostre compte d’usuari, molts dels serveis i xarxes on estem registrats permeten que bloquem la possibilitat que ens ofereixin anuncis basats en els nostres interessos.

Cal que no oblidem que hi ha aspectes no relacionats directament amb les galetes que cal tenir sempre presents per protegir la privacitat. Per exemple, quan accedim a xarxes wifi de llocs públics (establiments de restauració, biblioteques, etcètera) i ens hem de registrar, acceptem una sèrie de condicions que afecten directament a la nostra privacitat i que no necessàriament són segures.


Internet Segura

Comparteix

També t'interessarà