Gal·la Mor, o com dissenyar joies d’autor

LLEIDACOM / Gerard Amigó
Publicat: 
26-04-2019
Actualitzat: 24-05-2019 15:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Gal·la Mor, o com dissenyar joies d’autor

I a vosaltres, us apassionen les joies? De quin tipus us agraden més? Avui coneixerem una lleidatana que de joies en sap una bona estona. Aficionada al dibuix i  criada envoltada d’alicates, martells i serres, la Gal·la Mor es va interessar per les joies gràcies als seus pares, que eren joiers. Encara avui en dia els agraeix les facilitats i les eines que li van prestar per a que s’endinsés en aquest món, i ara pugui gaudir de la seva gran passió: dissenyar joies.

El pas per l’Escola de Gremi de Joiers (JORC) el 2009 li va servir per començar a aprendre els aspectes tècnics de l’elaboració de joies. L’etapa a l’Escola Massana, el 2011, va ser la que li marcarà un abans i un després en el seu aprenentatge. “Ha estat clau pel que fa a la meva manera de prendre’m l’ofici, és aquí on descobreixo que la joieria es molt més del que havia vist fins aquell moment” reconeix la creadora. I és que a la Massana va ser quan Mor surt de lo estrictament comercial, i comença a innovar elaborant les primeres creacions pròpies, fins a l’actualitat.

La principal raó per la qual a aquesta lleidatana de 30 anys li agraden tant les joies, és perquè li permeten dur a terme diferents tasques: pintar, esculpir, forjar, soldar, escriure… “és un ofici molt obert i això és el que m’apassiona”. L’artista reconeix que l’encant de les joies un cop fetes és quan les persones les llueixen en el seu cos: “el fet de que les joies es moguin d’aquí cap allà damunt els cossos de les persones les posa al camp visual d’altres i així més gent pot gaudir-les”.

Ja sabeu que els artistes es poden inspirar per elaborar una nova peça en qualsevol moment del dia: dinant, al sofà o inclús prenent una birra amb els amics. És per això que la Gal·la sempre té un paper i un llapis a la bossa. D’aquesta manera quan observa, i té alguna idea interessant que li passa pel cap, ho plasma sobre el paper.

Les seves joies no tenen cap classificació en especial, són considerades joies d’autor, elaborades amb molt de d’amor i dissenyades per ella mateixa. El seu públic són dones entre 25 i 60 anys. La creadora de casa nostra li dóna molta importància a les dissenyadores de joies, que com ella, fan les seves pròpies obres d’orfebreria : “Crec que totes les joieres que treballem artesanalment fem joies especials, t’agradaran més o menys, però això significa que difícilment ho trobaràs enlloc més del món i això per mi és una passada”, indica. Les seves peces són úniques, elaborades tenint cura de cada detall. També té clar que la seva joia ideal hauria de ser una que “em regalés una persona estimada i , es clar, a poder ser feta a mà”.

A l’hora de treballar Gal·la Mor acostuma a utilitzar la plata, perquè li ofereix un ampli ventall de possibilitats. Ara bé, com que està lligada al treball d’ofici també l’acompanyen la fusta, el paper, l’esmalt, i alguna que altra pedra

Actualment la podeu trobar al seu taller, i a les xarxes socials com a Gal·la Joies a Facebook i @gal.la_joies a Instagram. Si el que voleu és fer una ullada a les diferents col·leccions de joies que té, ho teniu molt fàcil, en una setmana participarà a la Fira de Titelles de Lleida, el 4 i 5 de maig. Allà la trobareu amb l’amabilitat que la caracteritza parlant-vos de les seves encantadores peces d’art.

Anomena cada col·lecció que fa d’una manera diferent i els noms són força originals: ‘Connexions’, ‘Estructures’, ‘Mitges llunes’... considera que cadascuna té un significat especial per a ella. Si s’hagués de quedar amb una col·lecció, aquesta seria “Des de la finestra”, perquè hi participen els llocs on ella ha viscut i està feta amb plata i fusta.

Al ser qüestionada pels aspectes que tenen en compte els clients a l’hora de comprar una joia, explica que “els interessa molt l’origen de la creació de la peça". “És tant l’interès que algunes vegades deixo sobre la parada una llibreta amb gargots on es pot intuir una mica d’on neix cada col·lecció”, diu.

En quant a la situació de l’artesania, Gal·la Mor creu que les grans marques fan molt mal als petits creadors, i que “hauríem de tenir en compte que quan comprem artesania estem recolzant la creativitat en comptes de la moda comercial, la qualitat i no la quantitat, la cultura de l’ofici proper en front la producció llunyana i sovint explotadora”. Afortunadament, encara hi ha molta gent que creu en la feina d’artistes artesans com la Gal·la i molts altres que fan una gran feina, amb temps, dedicació, amor i carinyo. Des de Lleida.com els seguirem donant veu i el nostre suport, no ho dubteu.

Comparteix

També t'interessarà