Greenpeace denuncia que el Govern subvencioni vols no rendibles a l'aeroport de Lleida-Alguaire

ACN
Publicat: 
13-09-2022
Actualitzat: 13-09-2022 13:49
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Greenpeace denuncia que el Govern subvencioni vols no rendibles a l'aeroport de Lleida-Alguaire
    Peu de foto: 
    Anna Berga (ACN)

Greenpeace critica que Generalitat subvencioni amb 3,2 MEUR fins al 2023 vols no rendibles en plena emergència climàtica. Un informe elaborat per l'organització ecologista critica les ajudes a través de la societat pública Aeroports Públics de Catalunya SLU per mantenir vols a l'aeroport de Lleida-Alguaire. De fet, els ajuts se sumarien als que ja rep la companyia Ryanair per operar a Reus i Girona; uns vols que segons l'entitat, no serien rendibles sense injeccions de diners públics. Per tot plegat, l'ONG exigeix al Govern que deixi de subvencionar l'aviació, pel fet que és un dels transports més contaminants, i dediqui aquests recursos a promoure un model de mobilitat que no incrementi les emissions de CO2.

Les subvencions a l'aeroport de Lleida-Alguaire per al que Greenpeace anomena vols no rendibles, són una de les conclusions que surten a la llum a la recerca 'Chanchullos en el aire: Análisis de la subvenciones de ayuntamientos y comunidades al sector áereo' on denuncien les ajudes que diverses administracions han donat a les aerolínies per mantenir vols "deficitaris".

La recerca destaca el cas de l'aeroport de Lleida-Alguaire, el primer que gestiona directament la Generalitat. Inaugurat el 2010, per Greenpeace s'ha convertit en un símbol de la "bombolla" dels aeroports, perquè mai ha aconseguit les xifres de demanda que s'esperaven. A través de la societat pública Aeroports Públics de Catalunya SLU, l'ONG assegura que la Generalitat ofereix des de 2021 "ajudes per al rellançament de rutes aèries" amb un màxim de 800.000 euros per aerolínia. Aquesta és per l'entitat, una política que sembla respondre més a una necessitat de diferenciació i promoció política que a un projecte real.

A més a més, Greenpeace alerta que els ajudes s'ofereixen després de la polèmica per les subvencions que Ryanair ha rebut durant anys per operar a Girona i Reus. Des de 2012 la UE ha investigat els acords entre aquesta companyia i la Generalitat. En el seu informe, Greenpeace critica l'opacitat de l'administració per accedir als contractes d'aquestes ajudes, utilitzades per les aerolínies per a mantenir uns vols que mai serien rendibles sense aquestes injeccions addicionals de diners públics.

El responsable de la campanya de mobilitat de Greenpeace, Adrián Fernández, lamenta que malgrat haver declarat "l'emergència climàtica" la Generalitat continuï finançant una "activitat nociva" per al medi ambient, com és l'aviació. Afegeix que els ajuts es presenten sota l'aparença de contractes de promoció però en realitat tenen la finalitat que les aerolínies mantinguin de manera "artificial uns vols innecessaris". Per aquest motiu, demanen al Govern de Pere Aragonès que posi fi a aquest tipus d'ajudes i dediqui els recursos a promoure un model turístic compatible amb la protecció del clima i l'entorn.

La demanda per deixar de subvencionar vols coincideix també amb la reactivació del debat sobre la polèmica ampliació de Prat, bloquejada l'any passat després de les protestes de col·lectius socials i ambientals. Per Greenpeace, resulta contradictori declarar formalment l'emergència climàtica mentre es continua promovent l'augment del trànsit aeri. Per això, l'organització ecologista demana abandonar qualsevol debat sobre ampliacions i analitzar quants vols poden reemplaçar-se per viatges amb tren.

Comparteix

També t'interessarà