Guia per a ser responsable amb el medi ambient des de casa

LLEIDACOM/ Griselda Mas i Gerard Amigó
25-07-2018
  • Guia per a ser responsable amb el medi ambient des de casa

L'any passat la contaminació atmosfèrica d'Espanya va empitjorar respecte anys anteriors. El 38% de la població espanyola (17,5 milions de persones) van respirar aire contaminat per sobre dels límits legals. La contínua arribada de creuers, la construcció d'habitatges a prop de les platges i el turisme massificat són algunes de les causes que degraden i contaminen les platges catalanes, com la de Barcelona o la Costa Brava. Segons un estudi de l'Associació WWF, a Europa només es recicla un terç de les 27 milions de tones de residus de plàstic que es produeixen a l'any i la meitat d'aquest material acaba en abocadors. De fet, Espanya és el segon país que més plàstic aboca al mar Mediterrani. Ah! I tampoc ens oblidem dels plaguicides que contaminen els nostres rius, la contaminació lumínica que afecta la vida animal i vegetal del país o els abocadors a vessar de brossa.

Sabem que la contaminació mundial no s'arregla en un dia ni en uns mesos però, els petits canvis en les nostres llars i ciutats poden contribuir a que, en uns anys, la situació que viu ara el medi ambient vagi a millor. És hora de pensar en global i actuar en l'àmbit local així que... toca posar-se les piles i ser responsable amb l'entorn! No saps per on començar? No pateixis, aquí et deixem una guia molt senzilla per començar a canviar el món ;)

NO MALBARATIS...

AIGUA. Tanca l’aixeta quan et rentis les mans amb sabó i utilitza només l’aigua necessària per rentar els plats. Dutxa't en comptes de banyar-te (són moltíssims litres d'aigua!) i no estiguis molt temps sota l’aigua ni amb l’aixeta oberta mentre t’ensabones. I amb les dents igual! Posa una garrafa o galleda per recollir l'aigua que surt de la dutxa fins que surti calenta. Per què? Doncs perquè es pot fer servir per fregar el terra o regar. Si tens jardí, posa un dipòsit d'aigua de pluja per regar. 

LLUM. Puja les persianes i corre les cortines de bon matí perquè entri el màxim de llum solar possible. A la nit, dóna preferència a les làmpares de baix consum i, sobretot no t'oblidis d'apagar cap llum! Per cert, tan si marxes de casa com si te'n vas a dormir, desconnecta tots aquells aparells electrònics que no utilitzis, com la cafetera, la televisió, etc. I si has de fer ús del forn, utilitza'l per més d'una cosa quan s'encèn!

GAS. Tanca la clau del gas quan marxis de vacances i abans d'anar al llit. A l'hivern, no malbaratis calefacció i posa-la a una temperatura raonable. També recorda tancar la calefacció quan surtis de casa per no malgastar energia. Tot això aporta un doble benefici: contamines menys i les factures arriben amb menys despeses!

APLICA LES TRES ERRES

REDUIR. Si vas al supermercat, per exemple, evita els envasos innecessaris: compra a granel, compra productes familiars si saps que els gastaràs, compra l'embotit a la carnisseria i no envasat, per exemple. Enlloc de comprar ampolles o garrafes d'aigua, substitueix-les per cantimplores i compra't un filtrador d'aigua i beu de l'aixeta. I els famosos tuppers que t'endús a la feina? Doncs millor de vidre! A més, et duraran anys. També utilitza mocadors de tela enlloc de kleenex i tovallons de roba. Utilitza la copa menstrual enlloc de tampons i compreses d'un sol ús. Els tampons sense aplicador també redueixen residus tot i que siguin d'un sol ús. També hi ha compreses i salvaslips de cotó orgànic. Si tens un nadó, existeixen bolquers reutilitzables o compostables. 

REUTILITZAR. Reutilitza materials al màxim, ja siguin fulls de paper en brut, roba o d'altres que es poden reconvertir en algun objecte. A les festes d'aniversari utilitza gots i plats de plàstic dur reutilitzables. Es posen en una bossa de plàstic gran i al rentaplats. Els tindràs a punt per la següent festa! Si són les festes del poble (o la que sigui) porta gots de plàstic dur per tal de reutilitzar-lo les vegades que siguin. En cas que no hi hagi més remei que fer servir gots de plàstic d'un sol ús, posar el teu nom amb rotulador i utilitza el mateix tota l'estona!

RECICLAR. Pren-te el reciclatge com un joc: separa prèviament la brossa a casa i després tira cada material al contenidor pertinent. Recordem: verd = vidre, groc = plàstics, brics i deixalles, blau = paper i cartó, marró = orgànic, la resta, al gris. Ah! I res de llençar les compreses, condons, tovalloletes desmaquillants, cabells, bastonets de les orelles i més brossa al vàter! També et recomanem que evitis les llaunes i apostis pels envasos de vidre. 

EVITA AGAFAR EL COTXE

Utilitza el transport públic com el bus o el tren. Si és inevitable, comparteix transport! Com menys cotxes hi hagi al carrer circulant, menys contaminació hi haurà. Ara bé, si disposes d'una bicicleta o un patinet elèctric mou-te amb ells! No contaminaràs, és pràctic i faràs una mica d'exercici. I sinó ja saps...ves caminant als llocs!

ADÉU BOSSES DE PLÀSTIC

De bosses ni han de molt xules, sobretot de tela! Així que porta la teva pròpia bossa reutilitzable cada cop que vagis a comprar. Si pot ser que no siguin de plàstic, i si ho són que siguin biodegradables. Menys plàstic pel món i un estalvi de dinerets, que sempre va bé encara que sigui xatarra.

RESPECTA I CUIDA ELS ESPAIS PÚBLICS

Mantingues neta la ciutat en mesura del que sigui possible: no llencis papers al terra, recolleix els excrements del teu gos i no tiris xiclets ni burilles al terra. Els primers en posar-s'ho a la boca i morir són els ocells, així que llença els residus a la paperera més pròxima! 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Com t'agrada celebrar la festa de Sant Joan?