Hi haurà sisena i "última" pròrroga de l'estat d'alarma

ACN
02-06-2020
  • Congrés Diputats pròrroga Estat d'alarma
  • El líder del PSOE, Pedro Sánchez, i la de Cs, Inés Arrimadas, reunits al Congrés dels Diputats
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu

El govern espanyol i Cs han pactat el 'sí' a la votació de la sisena pròrroga de l'estat d'alarma fins al 21 de juny, segons fonts de la Moncloa i de Cs. La formació liderada per Inés Arrimadas tornarà a donar suport a la mesura aquest dimecres i, d'aquesta manera, juntament amb el 'sí' del PNB i l'abstenció d'ERC, l'executiu de Pedro Sánchez es garanteix l'aprovació. A canvi, el govern espanyol es compromet a incloure al decret mesures "idèntiques" per a tot Espanya a la "recta final" del confinament "sense perjudici de la progressió sanitària de cada territori" i a presentar abans del 15 de juny una regulació de la sortida de l'estat d'alarma per als territoris que l'assoleixin. Caldrà veure com afecta això a l'acord amb els republicans.

Aquest mateix dimarts, el Consell de Ministres ha aprovat demanar al Congrés dels Diputats la sisena i última pròrroga fins al 21 de juny. El nou decret, que es debatrà a la cambra baixa aquest dimecres, preveu canvis respecte de les anteriors, fruit dels acords amb els partits que permetran la seva aprovació. Entre ells, el pacte amb ERC- i també amb el PNB- que inclou cedir a les CCAA la gestió de la desescalada en fase 3, tot i que amb CS s’ha compromès a aplicar mesures “idèntiques” a tot l’estat espanyol en la “recta final” del confinament “sense perjudici de la progressió sanitària de cada territori”, a banda de presentar abans del 15 de juny una regulació de la sortida de l’estat d’alarma per als territoris que l’assoleixin.

La ministra portaveu, María Jesús Montero, ha fet una crida a la resta de formacions, en especial al PP, a la “responsabilitat” donant suport a la nova pròrroga per poder articular “l’únic instrument que resulta eficaç”.

El govern espanyol va pactar amb ERC la cessió de la gestió de la desescalada a les CCAA quan els territoris passin a la fase 3. L'acord amb Cs també inclou que l'executiu analitzarà les reformes legals per establir un mecanisme alternatiu a l'estat d'alarma per "protegir-se davant d'eventuals rebrots".

Cs també ha acordat que Sánchez aprovi un pla de reactivació del turisme abans del 15 de juny que comptarà amb una línia d'avals de l'ICO de 2.500 MEUR per garantir la liquiditat del sector i 151 milions d'euros d'inversió en la transformació i digitalització.

El govern espanyol també es compromet a comptar amb totes les CCAA en el Consell Interterritorial de Salut per analitzar el marc jurídic per garantir una sortida ordenada de l'estat d'alarma.

 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta