Hisenda deslliura de declarar la taxa de societats desenes d'entitats

e. herrero/s. espín
Publicat: 
27-02-2015
Actualitzat: 27-02-2015 12:44
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Hisenda deslliura de declarar la taxa de societats desenes d'entitats

El ministeri d'Hisenda va confirmar ahir oficialment que modificarà la normativa tributària per eximir les associacions sense ànim de lucre més petites de l'obligació de presentar la declaració de l'impost de societats, que a partir d'aquest any havien de fer totes independentment dels seus ingressos. No hauran de presentar declaració les que ingressin menys de 50.000 euros anuals, un llindar molt inferior als 100.000 euros fixats fins l'any passat. El canvi s'aplicarà amb efectes retroactius des de l'1 de gener i beneficiarà, per exemple, les associacions de veïns, va explicar el ministre, Cristóbal Montoro, després de reunir-se amb el president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies Íñigo de la Serna. L'obligatorietat de declarar l'impost de societats per a totes les entitats havia revoltat associacions d'àmbits cívics, culturals, educatius, esportius, socials, sanitaris i de tot tipus per la sobrecàrrega de tasques administratives que suposa, per la qual cosa la decisió de suavitzar la mesura ha estat ben rebuda. "Agraïm profundament una mesura que va en la bona direcció però que és insuficient", va opinar Ismael Alfaro, president de la federació d'associacions de pares (Fapac).

En el cas de les Ampa, va assenyalar, superaran els 50.000 euros les que, a més d'activitats extraescolars, gestionin el menjador, encara que la majoria no ho fan. "A moltes Ampes això els permetrà sobreviure, però d'altres hauran de fer un esforç molt gran per tal d'adaptar-s'hi, va afirmar, i va reclamar recuperar el límit anterior de 100.000 euros. Les associacions de veïns no arriben al llindar de 50.000 euros, com moltes entitats de salut. Josep Maria Fornós, de FeSalut, va explicar que les associacions petites no ingressen aquesta quantitat, encara que es va preguntar si les possibles subvencions s'inclouen en aquest límit. La Federació Allem va dir que les seues entitats ja declaren l'impost, però es va solidaritzar amb FeSalut. En el món cultural, l'afectació serà desigual, ja que hi ha entitats de gran mida, com l'Orfeó o l'Ateneu, que han de declarar l'impost i moltes altres petites que se salven. "Procurarem no passar-nos dels 50.000, però és un límit molt just", va assenyalar Jaume Vilella, del Cercle de Belles Arts. El president de la federació de piragüisme, Joan Ignasi Rosell, va assenyalar que l'ampliació del límit per no declarar "és un pas important, perquè els petits clubs són els que tenien una afectació major", encara que va lamentar la dinàmica "regressiva" de "fer que tot hagi de tenir un valor econòmic" i no tenir en compte els valors socials de l'esport.

Els clubs de futbol, en canvi, superaran gairebé tots aquest llindar, va assenyalar el president de la federació catalana Andreu Subies. "Una entitat que tingui cent nens a l'escola ja el supera, sense comptar altres ingressos. El problema és posar les entitats com si fóssim empreses, quan no tenen ànim de lucre", va opinar.

Comparteix

També t'interessarà