ℹ️ 5 exercicis per enfortir el Sòl Pelvià

REDACCIÓ - AMIC - Eva Remolina
Publicat: 
29-05-2023
Actualitzat: 29-05-2023 9:48
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ℹ️ 5 exercicis per enfortir el Sòl Pelvià
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

El sòl pelvià és el conjunt de músculs i lligaments de la part baixa de l'abdomen, que ens ajuden a contraure i relaxar els esfínters, i que sostenen la bufeta, l'úter, la uretra i l'anus. Hi ha diversos factors que debiliten aquesta zona amb el pas del temps:

  • Embaràs i part: Durant l'embaràs, el pes de l'úter en creixement exerceix pressió sobre el sòl pelvià, i el part pot implicar estirament i possible lesió dels músculs del sòl pelvià.
  • Envelliment: A mesura que complim anys, els músculs i els teixits del cos perden elasticitat i tonicitat, inclosos els músculs del sòl pelvià. Això pot fer que siguin més propensos a la feblesa i a la disfunció.
  • Estil de vida sedentari: La falta d'activitat física poden contribuir a l'afebliment del sòl pelvià.
  • Obesitat: L'excés de pes pot exercir pressió addicional sobre el sòl pelvià, la qual cosa porta al seu afebliment i deterioració.
  • Cirurgia pelviana: Algunes intervencions quirúrgiques a la regió pelviana, com la cirurgia de pròstata en homes o la cirurgia ginecològica en dones, poden danyar els músculs i els teixits del sòl pelvià.
  • Restrenyiment crònic: La tensió repetida durant els moviments intestinals difícils i crònics pot exercir pressió sobre el sòl pelvià i contribuir a la seva deterioració.
  • Factors genètics i hormonals: Algunes persones poden tenir una predisposició genètica a tenir un sòl pelvià més feble. A més, els canvis hormonals, com els que ocorren durant la menopausa en les dones, poden influir en la salut del sòl pelvià.
Imatge d'arxiu (Pixabay)

Enfortir el sòl pelvià és important per a mantenir una bona salut i prevenir problemes com la incontinència urinària, el prolapse d'òrgans pelvians i altres trastorns relacionats. Amb aquest motiu t'expliquem aquí algunes formes efectives per a millorar el sòl pelvià:

  • Exercicis de Kegel: Els exercicis de Kegel són el mètode més comú i efectiu per a enfortir el sòl pelvià. Consisteixen a contreure i relaxar els músculs del sòl pelvià. Per a fer-los, simplement estreny els músculs que usaries per a detenir el flux d'orina i mantingues la contracció durant uns segons abans de relaxar-los. Repeteix aquest exercici diverses vegades al dia.
  • Entrenament amb pesos vaginals: Els pesos vaginals, també conegudes com a cons vaginals o boles xineses, són dispositius de pes que s'insereixen en la vagina i ajuden a enfortir els músculs del sòl pelvià. Comença amb un pes vaginal de menor pes i tracta de mantenir-la en el seu lloc durant diversos minuts al dia. Amb el temps, pots augmentar el pes i la durada de l'entrenament.
  • Pilates: El mètode Pilates inclou exercicis dissenyats específicament per a enfortir els músculs del sòl pelvià. Molts dels exercicis de Pilates involucren l'activació d'aquests músculs i poden ajudar a millorar la seva força i ​​to.
  • Ioga: Algunes postures de ioga, com el pont, la postura del gat-vaca i la postura del nen, poden ajudar a enfortir el sòl pelvià. El ioga també pot ajudar a millorar la consciència corporal i la respiració, la qual cosa és beneficiós per a la salut general del sòl pelvià.
  • Bio feedback i electroestimulació: Aquestes tècniques poden ser així mateix molt útils. El Bio feedback utilitza dispositius especials per a mesurar l'activitat muscular i proporcionar retroalimentació visual o auditiva, la qual cosa t'ajuda a identificar i contreure els músculs correctes. L'electroestimulació fa servir corrents elèctrics suaus per a estimular els músculs del sòl pelvià i enfortir-los.

Recorda que és important consultar a un professional de la salut, com un fisioterapeuta especialitzat en sòl pelvià, per a obtenir una avaluació adequada i rebre orientació personalitzada sobre quins exercicis són més adequats per a tu.

Comparteix

També t'interessarà