ℹ️ Així serà el Nadal de la covid-19 a Catalunya

REDACCIÓ
Publicat: 
02-12-2020
Actualitzat: 16-12-2020 19:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • ℹ️ Així serà el Nadal de la covid-19 a Catalunya
  Peu de foto: 
  Foto Miquel de Santiago
 • ℹ️ Així serà el Nadal de la covid-19 a Catalunya
  Peu de foto: 
  Foto Miquel de Santiago
 • ℹ️ Així serà el Nadal de la covid-19 a Catalunya
  Peu de foto: 
  Foto Miquel de Santiago

El pla d'aquest Nadal està desvinculat dels trams de la desescalada establerts pel Govern per contenir la segona onada de la pandèmia. Es tracta d’un pla estratègic per al període comprès entre els dies 24 de desembre de 2020 i 6 de gener de 2021, i contempla aspectes relacionats amb l’activitat social, la mobilitat, la disposició horària i activitat comercial, entre d’altres. El plantejament general és que l’activitat social s’ha d’adequar a la situació de la pandèmia, que és l’element prioritari i condicionant. No obstant, tot i que referma la necessitat de mantenir el compliment de les mesures al llarg de tot el període de Nadal, alhora proposa flexibilitzacions de les condicions del toc de queda, comerç i restauració els dies clau per permetre la interacció social en l’àmbit privat i de les activitats comercials i de restauració.


 • El toc de queda es flexibilitza

Pel que fa al toc de queda nocturn, per la nit de Nadal i la nit de Cap d’Any es flexibilitzarà fins a la 1.30 hores. La nit de Reis, el confinament nocturn s’endarrereix fins les 23 per facilitar l'activitat comercial fins a les 22 hores.

 • 'Bombolla de Nadal' i reunions de màxim 10 persones, comptant infants

S'aconsella reunir-se com a màxim dues bombolles diferents en una trobada. Cada bombolla s'haurà de relacionar com a molt, segons el Procicat, amb dues altres, però sempre en trobades diferents, i sempre les mateixes. És el que es denomina 'bombolla de Nadal', que haurà d'estar formada per persones que ja tenen un contacte proper habitual i que viuen a prop, en cap cas amb persones que fa mesos que no es veu.

 • Trobades amb persones que viuen en residències

Podran sortir els dies 24, 25, 26 i 31 de desembre, així com, l'1, el 5 i el 6 de gener. Es facilitaran les visites sempre que la situació epidemiològica ho permeti. També es permetran les sortides de cap de setmana i les sortides més llargues d’un cap de setmana i inferiors a 3 setmanes (actualment previstes al protocol sectorial). Les persones que realitzin les visites als residents o bé que els acullin als domicilis hauran de tenir una especial cura en el període de 7 dies anterior a la trobada, evitant qualsevol tipus d’interacció social amb persones de fora de la bombolla de convivència, en tots els àmbits.

 • La mobilitat i els perímetres dependran del tram d'obertura

Pel que fa a la mobilitat territorial i el retorn a domicili, els perímetres s’ajustaran en funció del tram d’obertura progressiva, però en tot cas es recomana que la mobilitat es minimitzi i es mantingui en l’entorn proper. També es permetrà el retorn al domicili familiar de les persones que es trobin fora de Catalunya per motius laborals o d’estudis. Tot plegat, però, complint les mesures establertes pel govern espanyol, és a dir, amb una prova negativa si s'arriba des de fora de l'Estat.

 • Hostaleria i restauració

Pel que fa a la restauració, els dies 24, 25 i 26 de desembre i els dies 31 i 1 de gener podran obrir per a grups de 6 persones per taula o grups de taula. Per a la nit de Nadal i la nit de Cap d’Any es permetrà l’obertura al públic fins a la 1. Es recomana fer ús de les terrasses i els espais a l’aire lliure preferentment, i reforçar la ventilació dels establiments. L’ocupació de la restauració s’ajustarà a la limitació de percentatge vigent per cada tram.

 • Activitats culturals

Tota activitat de cultura popular s’haurà de realitzar de forma adaptada: només en espais perimetrats amb control d’accessos per evitar les aglomeracions i registre previ. Es recomana que les activitats es desenvolupin preferentment a l’aire lliure i, en el cas d’activitats amb mobilitat o d’activitats en espais tancats, caldrà la preassignació de seients. No estaran permesos els parcs de Nadal o similars.

 • Competicions i activitats esportives

Pel que fa a l’organització i desenvolupament de proves esportives que no siguin competicions oficials, queda condicionada a garantir tres aspectes: que el número màxim de participants que es poden trobar alhora sigui el mateix que correspon al nombre de persones per a reunions -és a dir, 10 persones en el cas d’assolir el tram 3 del pla de obertura progressiva-, que s’eviti el contacte entre aquests grups i que assisteixi públic.

 • Actes de culte

Es recomana que l’assistència als centres de culte es realitzi en l’àmbit de proximitat i sempre que sigui possible a través de mitjans telemàtics. Es mantindran les limitacions d’aforaments que siguin vigents.

Comparteix

També t'interessarà