ℹ️ Com detectar les 'fake news' sobre les vacunes de la covid-19?

REDACCIÓ
Publicat: 
23-02-2021
Actualitzat: 09-03-2021 11:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ℹ️ Com detectar les 'fake news' sobre les vacunes de la covid-19?
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu LLEIDA.COM

Des del Consell de l'Audiovisual de Catalunya ens expliquen com podem detectar les 'fake news' que proliferen al voltant de les vacunes contra la covid-19. Cal ser curosos, analitzar les suposades certeses i reflexionar sobre la necessitat d’accedir a informació de qualitat en temps de pandèmia. Per desxifrar si estem consultant una informació fiable, cal que ens plantegem almenys aquestes 6 preguntes:

  • 1. Tinc tota la informació?

Els titulars poden aportar només una part de la informació, especialment a la xarxa, on busquen atraure visites. Cal llegir tota la notícia i fixar-se en els detalls. Les entrevistes a persones expertes són molt útils per obtenir informació sobre temes complexos com són les vacunes. Cal informar-se amb profunditat i no quedar-se només amb els titulars.

  • 2. Per on m’arriba?

Vivim en un entorn de saturació informativa. Alguns continguts, difosos sobretot a les xarxes, no han estat tractats seguint el mètode periodístic de contrastar i verificar la informació. La desinformació provoca que una part de la població tingui dubtes sobre la necessitat de vacunar-se. Convé informar-se a través de mitjans reconeguts. Es poden contrastar les informacions amb els professionals de la infermeria i la medicina.

  • 3. És creïble la font?

No totes les fonts tenen la mateixa solvència. Les veus dels professionals de la medicina, la infermeria, les farmàcies, la recerca, els col·legis professionals i les autoritats sanitàries són fonts qualificades i poden explicar els procediments que garanteixen la seguretat de les vacunes. Cal valorar si la font ofereix garanties científiques. Les autoritats, els professionals i les persones expertes en l’àmbit sanitari són fonts acreditades.

  • 4. Ha estat manipulada? 

Les imatges tenen un gran poder i les eines digitals permeten que qualsevol persona pugui manipular-les. De la mateixa manera que ho fem amb la informació escrita, cal que ens plategem quina és la seva font i en quina data es va enregistrar. Convé buscar elements de contrast per verificar l’autenticitat de les imatges i dels àudios que ens arriben.

  • 5. És un cas únic? 

Sempre hi pot haver casos d’esdeveniments adversos després de la vacunació i és possible que els mitjans de comunicació se’n facin ressò. Però hem de valorar quina és la incidència que aquests casos representen sobre el total i quina n’és la gravetat. És recomanable verificar si allò que ens expliquen és un cas únic o si s’està elevant a categoria una anècdota.

  • 6. Ho comparteixo? 

Hem de valorar si la informació rebuda té prou credibilitat i si és útil compartir-la. La propagació de rumors relatius a la vacunació pot posar en risc la salut pública. Cal valorar pros i contres després de conèixer les conseqüències de rebutjar les vacunes. Convé no compartir una informació si no tenim la seguretat que és verídica.

Comparteix

També t'interessarà