ℹ️ Com detectar les 'fake news' sobre les vacunes de la covid-19?

REDACCIÓ
23-02-2021
  • ℹ️ Com detectar les 'fake news' sobre les vacunes de la covid-19?

Des del Consell de l'Audiovisual de Catalunya ens expliquen com podem detectar les 'fake news' que proliferen al voltant de les vacunes contra la covid-19. Cal ser curosos, analitzar les suposades certeses i reflexionar sobre la necessitat d’accedir a informació de qualitat en temps de pandèmia. Per desxifrar si estem consultant una informació fiable, cal que ens plantegem almenys aquestes 6 preguntes:

  • 1. Tinc tota la informació?

Els titulars poden aportar només una part de la informació, especialment a la xarxa, on busquen atraure visites. Cal llegir tota la notícia i fixar-se en els detalls. Les entrevistes a persones expertes són molt útils per obtenir informació sobre temes complexos com són les vacunes. Cal informar-se amb profunditat i no quedar-se només amb els titulars.

  • 2. Per on m’arriba?

Vivim en un entorn de saturació informativa. Alguns continguts, difosos sobretot a les xarxes, no han estat tractats seguint el mètode periodístic de contrastar i verificar la informació. La desinformació provoca que una part de la població tingui dubtes sobre la necessitat de vacunar-se. Convé informar-se a través de mitjans reconeguts. Es poden contrastar les informacions amb els professionals de la infermeria i la medicina.

  • 3. És creïble la font?

No totes les fonts tenen la mateixa solvència. Les veus dels professionals de la medicina, la infermeria, les farmàcies, la recerca, els col·legis professionals i les autoritats sanitàries són fonts qualificades i poden explicar els procediments que garanteixen la seguretat de les vacunes. Cal valorar si la font ofereix garanties científiques. Les autoritats, els professionals i les persones expertes en l’àmbit sanitari són fonts acreditades.

  • 4. Ha estat manipulada? 

Les imatges tenen un gran poder i les eines digitals permeten que qualsevol persona pugui manipular-les. De la mateixa manera que ho fem amb la informació escrita, cal que ens plategem quina és la seva font i en quina data es va enregistrar. Convé buscar elements de contrast per verificar l’autenticitat de les imatges i dels àudios que ens arriben.

  • 5. És un cas únic? 

Sempre hi pot haver casos d’esdeveniments adversos després de la vacunació i és possible que els mitjans de comunicació se’n facin ressò. Però hem de valorar quina és la incidència que aquests casos representen sobre el total i quina n’és la gravetat. És recomanable verificar si allò que ens expliquen és un cas únic o si s’està elevant a categoria una anècdota.

  • 6. Ho comparteixo? 

Hem de valorar si la informació rebuda té prou credibilitat i si és útil compartir-la. La propagació de rumors relatius a la vacunació pot posar en risc la salut pública. Cal valorar pros i contres després de conèixer les conseqüències de rebutjar les vacunes. Convé no compartir una informació si no tenim la seguretat que és verídica.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses participar en la 25a edició de l'Animac?