ℹ️ És nociu el Vaping?

REDACCIÓ - AMIC - Eva Remolina
Publicat: 
24-05-2023
Actualitzat: 25-05-2023 9:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ℹ️ És nociu el Vaping?
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

El vaping, també conegut com a vapeo, es refereix a l'acte d'inhalar i exhalar vapor generat per un dispositiu electrònic anomenat cigarret electrònic o vaporitzador. Aquests dispositius funcionen mitjançant l'atomització d'un líquid conegut com a e-líquid o líquid de vapeo, el qual generalment conté nicotina, saboritzants i altres compostos químics.

⏯️ El tabac, una amenaça per al nostre medi ambient
Peu de foto: 
Imatge d'arxiu (Pixabay)

El vaping es va popularitzar com una alternativa al tabac tradicional, ja que es considerava menys nociu per a la salut. No obstant això, els estudis científics sobre els efectes a llarg termini del vaping encara estan en curs, i s'ha descobert que el vapeo també pot presentar riscos per a la salut. Aquests són alguns:

  • 1. Mal pulmonar: S'han reportat nombrosos casos de lesions pulmonars greus associades al vapeo, com és el cas de l'EVALI. Els símptomes poden incloure dificultat per a respirar, dolor en el pit, tos i febre. Alguns casos han portat a insuficiència respiratòria aguda i fins i tot a la mort.
  • 2. L'exposició a la nicotina pot portar a l'addicció, la qual cosa pot portar a problemes de salut a llarg termini. A més, la nicotina és especialment perillosa per als adolescents i els adults joves, ja que pot afectar el desenvolupament cerebral en aquesta etapa crucial.
  • 3. Efectes en la salut cardiovascular: La nicotina present en els productes de vapeo pot augmentar la pressió arterial i la freqüència cardíaca, la qual cosa augmenta el risc de malalties com la hipertensió, els atacs cardíacs i els accidents cerebrovasculars.
  • 4. Els líquids utilitzats en els cigarrets electrònics sovint contenen substàncies químiques nocives, com el propilenglicol, el glicerol i els formaldehids, que poden ser tòxiques per al sistema respiratori. A més, alguns estudis han trobat productes químics tòxics, com a metalls pesants i productes químics cancerígens, en els aerosols dels cigarrets electrònics.
  • 5. Risc d'explosions: Els dispositius de vapeo funcionen mitjançant bateries, i s'han documentat casos d'explosions de cigarrets electrònics a causa d'un mal ús de les bateries o a defectes en els dispositius. Aquestes explosions poden causar cremades greus i altres lesions físiques.

El vapeo ha guanyat popularitat entre els joves, i existeix la preocupació que el seu màrqueting i varietat de sabors atractius puguin fomentar l'addicció a la nicotina en aquesta població. Això pot tenir efectes duradors en la seva salut i benestar.

És important tenir en compte que la recerca sobre els efectes a llarg termini del vapeo està en curs, i s'estan descobrint nous riscos a mesura que es realitzen més estudis. En qualsevol cas, és recomanable evitar el vapeo i buscar alternatives més segures i saludables per a satisfer les necessitats de nicotina, si és necessari.

Comparteix

També t'interessarà