ℹ️ Menjar per Nadal sense sentir-nos culpables: cinc consells per a gaudir dels àpats durant les festes
Només fa falta obrir la nevera per a saber que és Nadal! Les gambes, el pollastre, les cent llaunes 'indispensables' per a l'aperitiu, les ampolles de vi i cava... i és girar-se i veure el rebost ple de torrons, bombons i polvorons... Demà inaugurem oficialment l'arribada de Nadal i amb ella l'estrena del menjar i més menjar. Per això volem presentar-te cinc consells per a gaudir dels àpats nadalencs sense sentir-nos culpables.
Què ens passa per Nadal?
De petita ja m'adonava que tot aquest menjar a taula era excessiu, però quan ho advertia, la meva mare em responia amb un ... «Però és Nadal». Havien passat dies de moltes visites al mercat o al súper, per a comprar un torró nou, una mica més d'aperitiu, per si de cas... I sempre era massa, ens miràvem les cares després de l'aperitiu amb la pregunta: «I ara qui es menja el segon?»... Llavors arribava el regateig amb la mare: «Al meu només un, el més petit que trobis...» I després del menjar pròpiament, arribaven els torrons, els bombons i els polvorons que per Nadal només es treuen quan arriba el pa amb tomàquet i embotit per a sopar... I tornem a menjar, com si no haguéssim menjat.
Et sona aquesta anècdota? Per sobre de tot, cal dir que em sento afortunada per haver tingut sempre aquest fàcil accés al menjar, que no tenen totes les famílies. Però tornant a la qüestió... per què mengem tant per Nadal? Doncs perquè està molt bo, són àpats especials que no acostumem a menjar cada dia i cal aprofitar, perquè amb les hores que s'han passat a la cuina, no farem el lleig... I així passem sovint del plaer del bon menjar a l'empatx.
Cinc consells per a menjar per Nadal
Però aquesta sensació de cansament també es pot sentir en la ment en forma de culpabilitat, especialment per a aquells que segueixen dietes més estrictes durant l'any. Per a no danyar la relació amb el menjar i els hàbits saludables, Leyre López-Iranzu, nutricionista a la Clínica FEMM, ens dona cinc consells per a gaudir dels àpats nadalencs, sense sentir-nos culpables.
- No saltar-nos els menjars per a compensar. «Com he menjat tant, potser no sopo i no esmorzo per a compensar». És millor menjar o sopar si ens ve de gust, però introduint plats més lleugers per a donar-li al cos els nutrients que necessita.
- Seguir durant l'any dietes equilibrades, però amb aliments menys sans. Si els nostres menús inclouen plats «menys sans» de tant en tant, i ens premiem amb productes que ens agraden i que no són 'ideals', suprimirem el crit intern d'«aprofita aquests àpats, els quals només es mengen una vegada a l'any». Aquest crit possiblement ens animarà a menjar més del compte, quan seguim menús molt restrictius. A més, la renúncia conscient durant mesos i mesos, en aquest moment de 'pecat' pot provocar una sacsada emocional, que es tradueix en ansietat, estrès i una sensació de culpabilitat molt gran.
- No estrenar dietes ara. No és el moment de canviar les rutines i emprendre plans d'alimentació, les festes nadalenques són uns dies complicats per a seguir hàbits. A més, l'incompliment de les pautes marcades pot ocasionar frustració. Gaudeix de les celebracions, perquè el més important és «gaudir i cuidar-se amb hàbits sans que puguin mantenir-se a llarg termini», afirma l'especialista.
- Gaudeix del menjar, perquè és un plaer. Si xalem dels aliments que estem ingerint, sense culpa i sense penediment, detectarem d'una forma natural quan ja no necessitem menjar més, perquè estem plens.
- Continuar entrenant. Si l'esport et proporciona benestar... per què deixar-ho per Nadal? No fa falta que vagis al gimnàs, pots fer uns senzills entrenaments a casa, saltar a la corda, córrer una estona abans de la celebració o simplement fer una passejada.
I un extra... n'hi ha prou amb ser coherent amb el que volem. No estem obligats a menjar en excés aquest Nadal, arribant a l'empatx, tens el poder de triar, de gaudir un dia d'un plat calòric i un altre dia buscar opcions més lleugeres.