ℹ️ Passaport covid: com serà i quan entrarà en vigor?

ACN
21-05-2021
  • ℹ️ Passaport covid: com serà i quan entrarà en vigor?

El Parlament Europeu i els estats membre han acordat crear un passaport sanitari a la Unió Europea que entri en vigor com a màxim l'1 de juliol i que permeti demostrar la vacunació, haver passat la covid-19 o ser negatiu. Després de setmanes de negociacions, les dues institucions s'han posat d'acord sobre aquest salconduit que pretén facilitar els viatges aquest estiu i salvar la temporada turística. Finalment, el nou sistema de mobilitat no oferirà PCR gratuïtes tal com demanava l'Eurocambra. Tot i això, la Comissió Europea destinarà 100 milions d'euros a cofinançar els tests a les persones que s'hagin de desplaçar sovint per la UE.

Actualment, la majoria de països exigeixen als viatgers proves de la covid-19, com un PCR o un test d'antígens, per desplaçar-se dins la UE. Altres demanen també fer quarantena. Per ara, no s'accepten certificats de vacunació per entrar a un país de la UE. Tampoc s'admeten els tests d'anticossos ni certificats que demostren haver passat la covid-19.

Davant la pressió dels països del sud per trobar una manera de reactivar els viatges a l'estiu, els líders europeus van encarregar a finals de febrer a la Comissió Europea que dissenyés un nou sistema de mobilitat per la covid-19.

La CE va proposar un passaport sanitari gratuït per verificar amb un QR la vacunació, haver passat el virus o ser negatiu en covid-19. El Parlament Europeu i el Consell de la UE, on hi ha els estats, han arribat a un acord aquest dijous sobre el nou document de viatge.


Com serà el passaport?

Es dirà 'Certificat Digital Covid-19 de la UE', tal com demanava l'Eurocambra, i serà eminentment digital. Quan els ciutadans obtinguin els certificats homologables a la UE (vacunació, superació del virus, PCR) els podran desar en una aplicació mòbil o imprimir-los. Aquests documents tindran un codi QR que la policia o les aerolínies validaran amb una aplicació de verificació. Aquesta eina quedarà restringida a les autoritats competents.

No hi haurà una app europea, sinó que cada país tindrà la seva aplicació mòbil per guardar els certificats Els estats podran utilitzar un "model europeu" per crear les apps o bé utilitzar aplicacions existents.

Malgrat que s'havia posat sobre la taula a la negociació, no s'acceptaran les proves d'anticossos per certificar que s'hagi superat la covid-19.


Per a què servirà?

Amb el certificat, en principi els vacunats s'estalviaran les PCR i la resta no es veuran obligats a fer quarantena si presenten una PCR o una prova d'haver superat la covid-19. Si bé els governs europeus s'han compromès a eximir de tests addicionals o quarantenes als portadors del certificat, es reserven el dret a reimposar restriccions sanitàries si són "necessàries" i "proporcionades" per controlar la pandèmia.


Entrada en vigor

L'acord estableix que el passaport serà aplicable a partir de l'1 de juliol. Fonts pròximes a la reunió apunten, però, que aquest és el límit màxim per posar-lo en marxa un cop l'Eurocambra ratifiqui la legislació la primera setmana de juny. De totes maneres, l'eurodiputat del PSOE Juan Fernando López Aguilar s'ha mostrat pessimista sobre la possibilitat que algun país el comenci a fer servir abans de juliol perquè en general els estats volen tres setmanes de marge.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta