ℹ️ Què fer davant les estafes en el lloguer vacacional

REDACCIÓ
31-07-2021
  • ℹ️ Què fer davant les estafes en el lloguer vacacional
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu

La tendència que va començar l'estiu passat, per la qual els espanyols prioritzen la seva estada vacacional en xalets i apartaments llogats, enfront dels hotels, per a garantir una major seguretat enfront del coronavirus per estar menys exposats al contacte amb altres persones, ha impulsat, segons l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), les estafes en aquest sector.

Recentment hem estat testimonis de com l'empresa Dream-Travel ha deixat sense allotjament a milers d'usuaris que, atrets per les cases apetibles a preus irresistibles, han picat l'ham, fent una reserva per transferència bancària a canvi d'un immoble inexistent. Encara que el major risc està associat amb allotjaments que en realitat no existeixen, hi ha un alt percentatge que, fins i tot corresponent a una casa real, no són certes sobre les condicions que ofereixen en els seus anuncis.

Si la falsedat és tant gran que el consumidor no sols no va poder gaudir de l'estada, sinó que ni tan sols va poder reclamar a l'anunciant, el consell d'OCU és denunciar-lo davant la policia o al grup de delictes informàtics de la Guàrdia Civil i que així es posin els mitjans per tal que aquestes situacions no es repeteixin. 

Una altra circumstància relativament habitual és que l'estat de l'habitatge no es correspongui amb l'acordat, i en aquest cas l'arrendatari hauria de reclamar, adjuntant les fotografies i les condicions reflectides en l'anunci: bé al propietari, si no va haver-hi intermediaris, bé a la plataforma o a l'agència, si es va contractar a través d'alguna d'elles. Les comunitats autònomes cuiden bastant les seves competències pel que fa als allotjaments vacacionals i estan disposades a imposar sancions als qui incompleixin la regulació o perjudiquin la imatge del turisme en la seva comunitat, per la qual cosa OCU aconsella presentar una denúncia davant la Direcció General de Turisme de la corresponent comunitat autònoma.

Quan les fotos difereixen substancialment de la realitat, tant que l'elecció del consumidor hauria estat diferent, OCU aconsella que es denunciï la falsedat davant la web d'anuncis. Aquestes plataformes solen tenir un canal d'atenció habilitat per a les denúncies o queixes dels usuaris, ja sigui via correu electrònic o per telèfon. Així mateix, els usuaris haurien de deixar els seus comentaris en l'anunci per a ajudar a altres cercadors d'habitatge que no caiguin en el mateix parany.

Comparteix

També t'interessarà