ℹ️ Tot el que vols saber sobre la vacuna de la covid-19

REDACCIÓ
30-12-2020
  • ℹ️ Tot el que vols saber sobre la vacuna de la covid-19

La vacuna contra la COVID-19 és el punt final d’un llarg procés científic. Durant aquests darrers mesos, més de 250 grups científics i de recerca a escala global han participat coordinadament per desenvolupar la vacuna contra la COVID-19. Aquesta, com qualsevol altra, pretén generar anticossos a la persona a qui s’administra, per protegir-la del virus i de la seva malaltia.

La vacunació també té com a objectiu arribar a la immunitat de grup, la qual cosa és fonamental per minimitzar els efectes de la pandèmia; quan una part de la població ja té els anticossos proporcionats per la vacuna, el virus queda bloquejat i disminueixen la seva propagació i els contagis fins a un nombre residual.

La pandèmia de la COVID-19 està generant costos humans i econòmics globalment. És per això que el desenvolupament de les vacunes per poder controlar la pandèmia ha estat un repte mundial que ha tingut una resposta internacional organitzada i eficaç sense precedents.

En aquest context, la vacuna contra la COVID-19 esdevé l’eina principal per fer front a la pandèmia. Ha estat desenvolupada de manera coordinada, amb més de 250 grups d’investigació i centres de recerca.  El procés d’investigació ha estat observat amb rigorositat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i té l’aprovació de l’Agència Europea de Medicaments (EMA), la qual té un paper molt important a l’hora de permetre’n el desenvolupament, la distribució i l’aplicació.

A continuació et presentem tota la informació disponible actualment, la qual anirem actualitzant constantment per tal que tinguis al teu abast tot allò imprescindible relacionat amb la COVID-19 i el procés de vacunació.


Col·lectius amb precaucions exclosos de la crida a vacunar-se

Els estudis realitzats fins a la data d’avui mostren que les vacunes contra la COVID-19, aprovades per les agències reguladores internacionals, són segures; s’han provat a tots els grups de la població confirmant la seva eficàcia.
Encara no hi ha evidència -ja que no han estat inclosos en els estudis científics- i per tant, ara per ara, no es recomana la vacunació en:

  • Menors de 16 anys.
  • Dones embarassades.
  • Dones que estiguin alletant nadons.

Les vacunes estan contraindicades en:

  • Persones que hagin presentat una reacció d’hipersensibilitat de tipus anafilàctic a una dosi prèvia de vacuna contra la COVID-19 o a algun dels seus components.
  • Persones amb antecedents de reaccions al·lèrgiques greus. Els equips mèdics han de valorar la situació segons les condicions de risc que presentin.

En quin ordre es vacunarà la població?

 

La priorització de la vacunació de la població es basa en un marc ètic on prevalen principis com ara la igualtat, la dignitat de drets, les necessitats, l’equitat, la protecció a la discapacitat i a la persona menor d’edat, el benefici social i la reciprocitat. A més, s'han tingut en compte els principis d'ordre més procedimental, com ara la participació, la transparència i la rendició de comptes, en aquest ordre.

Amb aquestes prioritats, s’han establert uns primers grups poblacionals que rebran la vacuna.

  • Residents i personal sanitari i sociosanitari en residències de persones grans i amb discapacitat.
  • Personal sanitari de primera línia.
  • Altres grups sanitaris i sociosanitaris.
  • Persones amb alt grau de discapacitat que requereixen d’altres persones per desenvolupar la seva vida (persones amb gran dependència no institucionalitzades).

Com sabré quan em puc vacunar?

Per tal de vacunar al més aviat possible les persones que formen part dels grups prioritaris, el Sistema de Salut de Catalunya ha creat i format equips mòbils especialitzats en el maneig i la dispensació de les diferents vacunes contra la COVID-19, els quals, a partir del dia 27 de desembre, estaran dispensant totes les vacunes que ens subministrin a tot Catalunya, per garantir la seguretat de la vacunació i la màxima rapidesa.

D'acord amb els col·lectius prioritaris establerts, la vacunació s’adaptarà a les característiques de cada col·lectiu per facilitar-ne l'accessibilitat i totes les persones es convocaran adequadament per vacunar-se quan arribi el moment del seu grup.


Més informació al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Renoves l'armari cada tardor?