I Trofeu Terres de Ponent i 8ª Cursa Rotaria d'Orientació

LLEIDACOM
14-05-2022
  • I Trofeu Terres de Ponent   i   8ª Cursa Rotaria d'Orientació

Durant aquest cap de setmana s'estan duent a terme en Castillonrroy, Fraga i Lleida- Turó de la Seu Vella-unes jornades esportives de Curses d'Orientació adscrites en les respectives lligues i campionats de Catalunya i Aragó així com la tradicional Cursa Rotària en la seva 8a edició anual.

Les convocatòries han atret més de dos-cents participants federats i dotzenes d'autocaravanes de molts punts del país i fins i tot de participants internacionals.

Aquest esport de Curses d'Orientació és molt popular als països nòrdics i centre europeus, i des de finals dels anys vuitanta es practica amb creixent arrelament al nostre país.

Hi ha 80 federacions internacionals pertanyents a la Federació Internacional d'Orientació (IOF per la seva sigla en anglès).
Els campionats del món s'han estat celebrant des del 1966 fins al 2003 cada dos anys, i des de 2003 se celebren anualment.
El 28 de maig és el dia internacional de l'esport d'orientació

 

Cursa d'Orientació. És una competició que es realitza a través d'un espai de terreny natural, - camp - en el qual són col·locades un determinat nombre de senyals, les quals cada competidor ha de localitzar per a orientar-se.

Amb el seu lema, "Pensa i corre", les carreres d'orientació són proves a contrarellotge on l'esportista ha de passar per una sèrie de controls, els quals estan assenyalats amb exactitud en el seu mapa, i situats en el terreny mitjançant una balisa.

Aquest esport combina la cursa amb l'aventura i una competició en la qual s'usen les cames, però sobretot el cap

El participant disposa dels següents elements: Un mapa (amb el recorregut marcat), una brúixola (com a element d'ajuda i suport), una descripció dels controls (que facilita una informació precisa de la situació de la balisa) i una targeta de control (on fitxés quan trobi cada control).

El recorregut es fa en ordre, començant en el control 1 i es classificarà en primera posició aquell que realitzi el recorregut en el menor temps possible però amb tots els controls ben fitxats.

Els punts de control són col·locats en llocs precisos del mapa que poden ser identificats clarament en el terreny. I són marcats en el terreny per "banderes" blanques i ataronjades. Els competidors reben un full d'indici que dona una descripció precisa de la característica i la ubicació de la bandera,

Cada competidor ha de dur la targeta de control, per a presentar-la a l'inici i lliurar-la al final. La targeta de control ha de marcar-se en cada punt de control per a demostrar que el competidor ha completat l'itinerari correctament. La majoria de les competicions utilitzen ara punts de control electrònics, encara que targetes de marcatge manual encara se n'utilitzen

L'equip bàsic necessari per a la carrera és  mapa, brúixola i roba apropiada. Alguns organitzadors, per exemple al Regne Unit, recomanen dur un xiulet per seguretat.

Es necessita recórrer, amb ajuda del mapa i la brúixola, un terreny divers i generalment desconegut. Els participants reben un mapa topogràfic, normalment confeccionat específicament per a aquest esport, que utilitzen per a trobar els punts de control en l'ordre establert.
Els controls són cadascun dels llocs per on els participants han de passar, i estan indicats en el mapa de cada participant, així com la sortida i la meta.

La ubicació dels controls és desconeguda per al participant a l'inici de la carrera.
Cada participant pot triar la seva pròpia ruta per a anar entre cadascun dels controls usant els seus propis criteris de navegació.
 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta