Impuls d'una gestió forestal sostenible al bosc de Ponent

REDACCIÓ
Publicat: 
14-06-2021
Actualitzat: 14-06-2021 12:43
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Impuls d'una gestió forestal sostenible al bosc de Ponent

Quan es compleixen dos anys de l’incendi iniciat a la Torre de l’Espanyol que va calcinar més de 5.0000 hectàrees a la Ribera d’Ebre, el Segrià i les Garrigues, un grup d’entitats públiques de Ponent promouen la creació d’un grup de treball per la gestió forestal a Ponent. Aquest divendres 18 de juny s’ha organitzat una jornada de debat per donar a conèixer els riscos a la situació actual del bosc de Ponent i presentar alternatives econòmica i socialment viables.

L’espai forestal de Ponent es caracteritza per estar format per petites parcel·les de propietat privada sense cap tipus de gestió conjunta. Aquesta situació, lligada a l’avenç del canvi climàtic i l’abandonament de l’activitat agrària que facilita el creixement descontrolat del bosc, deixa el territori en una situació especialment vulnerable. Per aquest motiu, la Comunitat de Municipis del Segrià Sec, l’Associació Leader de Ponent, les Garrigues Altes, el Consell Comarcal de les Garrigues i el Consell Comarcal de l’Urgell impulsem la jornada en línia ‘L’espai forestal a Ponent: riscs i propostes d’aprofitament’.


⏯️ La zona cremada per l'incendi de la Ribera d'Ebre, un any després a vista de dron

La jornada, que tindrà lloc divendres 18 de juny, vol posar sobre la taula els riscos actuals del bosc de Ponent i presentar alternatives econòmica i socialment viables. Així mateix, la Comunitat de Municipis del Segrià Sec vol que aquesta jornada sigui el primer pas per crear un espai de reflexió i un grup de treball sobre la gestió forestal sostenible a Ponent.

La jornada comptarà, entre d’altres, amb la intervenció de Marc Castellnou, analista en cap del Grup d’Actuació Forestal (GRAF) de la Generalitat de Catalunya; Mario Beltrán, enginyer de Forests del Programa Gestió Forestal Multifuncional del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya; Guillem Canaleta, tècnic de la Fundació Pau Costa i Ramats de Foc i Jordi Terrades, gerent de la Federació catalana de propietaris forestals BOSCAT. Així mateix, coneixerem el cas d’èxit de l’Ajuntament de Serra (València), que ha posat en marxa una brigada permanent per netejar el bosc. Des de la Comunitat de Municipis del Segrià Sec considerem essencial avançar en aquesta direcció per promoure activitats que permetin, a partir de la gestió forestal sostenible, reduir el perill d’incendis forestals i l’abandonament d’explotacions agrícoles, a més de fomentar la creació d’ocupació per lluitar contra la despoblació. 

Comparteix

També t'interessarà