Impulsen dos biorefineries a Lleida per fer de plàstics a cosmètics amb restes vegetals

R. R. / C.SANS
Publicat: 
29-11-2020
Actualitzat: 29-11-2020 12:04
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Impulsen dos biorefineries a Lleida per fer de plàstics a cosmètics amb restes vegetals
  • Impulsen dos biorefineries a Lleida per fer de plàstics a cosmètics amb restes vegetals

Lleida acollirà dos biorefineries experimentals, dedicades a obtenir matèries primeres per elaborar des de plàstics fins a cosmètics a partir de matèria vegetal procedent de boscos, com fusta d’escàs valor comercial i restes de neteges forestals. Formen part de dos projectes finançats per la Unió Europea, promoguts per organismes diferents i que persegueixen un mateix objectiu: donar rendibilitat a la gestió de les àrees forestals mitjançant el desenvolupament de nous productes, i afavorir noves activitats industrials i llocs de treball vinculats al sector forestal. Això suposa una alternativa a usos tradicionals com la venda de fusta i a l’explotació de la biomassa com a combustible en forma d’estelles o pèl·let.

Solsona acollirà una d’aquestes biorefineries, en el marc d’un projecte Life liderat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal (CTFC). Se sumarà a la prevista al polígon Campllong de Balaguer, inclosa en un projecte d’especialització territorial (PECT) que coordina la Diputació. Les dos estaran dedicades a investigar sobre com aplicar aquesta tecnologia, àmpliament implantada al nord d’Europa, a les varietats d’arbres i arbustos de Lleida; i a divulgar els resultats perquè empreses els donin usos comercials. Tanmateix, cada planta estarà orientada a diferents productes.

Les investigacions busquen com adaptar tecnologia ja en ús a les varietats d’arbres i arbustos de Lleida

El projecte Life Biorreformed del CTFC s’orienta a obtenir de matèries primeres per a cosmètica, química, farmacèutica i complements d’alimentació com antioxidants, sucres i àcids acètics. També planteja obtenir fertilitzants. El pressupost és d’1,57 milions, dels quals la UE n’aporta 863.924. La directora, Neus Puy, va explicar que busquen impulsar la gestió forestal allà on ara no és rendible, i inclouran controls a les finques d’on s’extraurà la matèria primera per comprovar l’impacte ambiental.

Per la seua banda, el projecte Imbiofust, que coordina la Diputació juntament amb la Universitat de Lleida, planteja obtenir lignocel·lulosa, un component de la paret cel·lular de les plantes amb aplicacions que van des de combustibles per a vehicles (bioetanol) fins a bioplàstics i materials de construcció. Fins ara han elaborat estudis per decidir la ubicació de la planta a Balaguer i el projecte per construir-la el 2021. El consistori ha cedit la parcel·la i està previst utilitzar fusta contralaminada dels boscos del Pirineu a l’edifici, com una altra mostra de com donar valor als recursos forestals.

Acaba d’estrenar un dels cinc centres logístics de biomassa que està implantant la Diputació al Pirineu. L’alcalde, Josep Castells, va destacar que aquest nou centre “contribuirà a l’autonomia energètica” del municipi i a “rendibilitzar les més de 2.800 hectàrees de bosc municipal”.

L’equipament, de 500 metres quadrats, té capacitat per a 2.000 metres cúbics d’estelles. El municipi té dos calderes de biomassa i una tercera instal·lació escalfarà de forma conjunta l’ajuntament, l’escola, el consultori mèdic i els locals per a joves i per a la tercera edat.

L’Alt Urgell estrena el primer centre logístic de biomassa

L’ajuntament de Montellà i Martinet produeix més estella de la que consumeix en calderes de biomassa i ven l’excedent a tercers, bàsicament a ajuntaments i ens públics.

Comparteix

També t'interessarà