Impulsen un projecte agrícola que pretén la sostenibilitat de més del 50% de les explotacions el 2030

ACN
Publicat: 
13-11-2022
Actualitzat: 13-11-2022 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Impulsen un projecte agrícola que pretén la sostenibilitat de més del 50% de les explotacions el 2030
    Peu de foto: 
    Anna Berga (ACN)

El Govern de la Generalitat presenta el projecte de llei de la Producció Agrícola Sostenible per impulsar un nou model productiu que permeti avaluar, classificar i reconèixer les explotacions agrícoles catalanes segons el seu nivell de sostenibilitat. L’objectiu és que més del 50% de les explotacions siguin sostenibles el 2030, fent compatible la producció d’aliments amb la conservació dels recursos i del medi ambient, i tenint en compte les fites socials i econòmiques. Hi haurà un certificat voluntari que reconeixerà les bones pràctiques. Serà visible pel consumidor en el producte final. També s’habilitarà una calculadora de la sostenibilitat com una eina d’automillora i s’articularà una línia d’ajuts econòmics.

L’anunci s’ha fet a la ciutat egípcia de Xarm el-Xeikh, on s’està celebrant la Cimera del Clima de les Nacions Unides i en la qual ha participat la titular del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rurals, Teresa Jordà.

Jordà ha explicat que aquesta certificació permetrà “fer visible l’esforç que fan molts projectes agraris per assolir els nous reptes, fent compatibles la producció d’aliments i la sostenibilitat ambiental, econòmica i social”.

També s’està elaborant una guia de bones pràctiques que inclourà la normativa que identificarà les pràctiques sostenibles. Des del punt de vista ambiental es contemplaran factors com la gestió de l’aigua, la biodiversitat, el sòl, l’aire i els materials i l’energia emprada, i el benestar animal. El bloc econòmic avaluarà aspectes com els drets laborals, les condicions de vida dignes, la igualtat i la seguretat, i la salut laboral. Mentre que la fita econòmica tindrà en compte aspectes com la inversió, el risc de vulnerabilitat, l’economia local o la qualitat, el producte i la informació.

Per aconseguir la certificació, les explotacions interessades hauran de fer una sol·licitud i, un cop verificada la documentació, el Departament visitarà la l’explotació, prendrà mostres dels productes i farà una anàlisi multiresidus. Un cop verificat el compliment de la norma tècnica, obtindrà la certificació que permetrà classificar les explotacions segons el seu grau de sostenibilitat. La certificació s’ha definit basada en el model d’Avaluació de la Sostenibilitat per a l’Agricultura i l’Alimentació promogut per la FAO.

I és que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural vol garantir que la cadena alimentària tingui un impacte mediambiental neutre o positiu i que, a la vegada, preservi l’assequibilitat dels aliments. Actualment, només el 9% de les explotacions agrícoles i el 6,3% de les ramaderes produeixen segons les certificacions de qualitat.

La consellera Jordà ha assegurat que el Govern acompanyarà els productors en aquesta transformació cap a la sostenibilitat ambiental, social i econòmica, i per això articularà una línia d’ajuts econòmics.

També ha indicat que aquesta nova política iniciarà la seva implantació en la producció primària, però el Govern vol treballar perquè es faci extensiva més endavant en tota la cadena alimentària.

El departament ja ha fet la consulta pública prèvia a l’elaboració d’aquest projecte de llei.

Comparteix

També t'interessarà