Indignació laboral dels treballadors de la residència de la Pobla de Segur

REDACCIÓ
18-02-2021
  • Les treballadores de la residència de la Pobla de Segur denuncien llargues jornades de treball i salaris baixos

Les treballadores i treballadors la Residència Verge de Ribera de la Pobla de Segur mostren la seva decepció per les condicions laborals amb els quals han de treballar. Després que hagin aconseguit que a la residència no ha entrat la Covid-19, gràcies a l’esforç personal i professional conjunt de totes i tots els implicats i tenint en compte que el 40% dels morts a Catalunya com a conseqüència de la pandèmia s’han produït a les residències, la resposta de l’Ajuntament les decepciona.

La tasca de les treballadores dels col·lectius de les residències no està reconeguda: ratis baixos, sous baixos, plantilles volàtils, per una feina molt delicada i dura a la vegada, tant psicològica com físicament. A més, les seves tasques, s’han complicat molt més en aquests moments de pandèmia. El compliment dels nous protocols i les restriccions, què han estat les què han evitat els brots a la residència també ha aportat complexitat a la seva tasca. Pateixen una doble dosi de fatiga pandèmica (la personal i la laboral) igual que tots i totes les sanitàries.

La gent propera coneix i reconeix l’esforç realitzat, menys els gestors de la residència, que com a premi a l’esforç les hi volen posar uns horaris inhumans. Necessiten recuperar-se de l’esforç de la jornada laboral i, com tothom, volen conciliar, com l’estar va casa i tenir cura de les famílies i gaudir de la vida quotidiana.

Actualment, la jornada és de dilluns a dilluns, treballant dos caps de setmana alterns al mes i torns de 8 o 10.30 hores, alternant dos o tres dies de treball amb un o dos dies de descans, sempre depenent de la setmana i el quadrant. D’aquesta manera es poden recuperar física i psicològicament.

Ara, els volen imposar sense consens una jornada de 7 dies continuats, en una jornada de 7.30 hores, treballant 3 caps de setmana al mes, fent formació continuada fora de l’horari laboral, i tenint dèbit d’hores a l’empresa, cosa que es pot traduir, si hi ha necessitats de personal, en fer-les anar a treballar sense cap dia de descans desprès dels 7 dies prescrits.

Els treballadors i les treballadores es pregunten si aquest és l’agraïment per  l’esforç realitzat en l’única residència de l’Alt Pirineu i Aran, on no ha entrat la Covid. Així és té cura dels i les treballadores per fixar la plantilla? Amb treballadors i treballadores esgotades física i emocionalment, es pot donar bon servei als residents? No són màquines, són persones que aporten als residents cures i suport emocional. Han de poder estar en condicions per fer-ho. Així, el col·lectiu de treballadores o treballadors vol mostrar la seva decepció i el seu rebuig a aquestes condicions que els marca l’Ajuntament de la Pobla de Segur.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta