Inici del buidatge del canal de Seròs per manteniment i rescat de peixos autòctons

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
17-10-2024
Actualitzat: 17-10-2024 17:30
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Inici del buidatge del canal de Seròs per manteniment i rescat de peixos autòctons
    Peu de foto: 
    Rescat dels peixos atrapats durant el buidatge al canal de Seròs a Montoliu de Lleida ©Anna Berga

Aquesta setmana Endesa ha començat els treballs de buidatge del canal de Seròs, a Ponent, per dur-hi a terme tasques de manteniment i millora. Aquesta operació, que es repeteix cada dos anys, inclou també el rescat de peixos autòctons, com el gobi, la bavosa de riu i la bagra, mentre que la presència de truites és cada cop més escassa. No obstant això, la proliferació d’espècies invasores, especialment el silur, s'ha convertit en un dels principals reptes d'aquests treballs, a causa de la seva adaptació a les noves condicions de l’aigua.

Els tècnics responsables del rescat han constatat un augment significatiu d'aquesta espècie invasora, sobretot en zones més altes del canal on anteriorment no era tan freqüent. Clara Companys, tècnica de medi ambient d’Eccus, l'empresa encarregada de les tasques, ha explicat que aquest dimecres van rescatar 70 silurs en el tram que va de Lleida a Albatàrrec. La tècnica ha atribuït aquest creixement a l'escalfament de les aigües i a la disminució de l'oxigen, condicions que afavoreixen la supervivència del silur i altres espècies al·lòctones com l'albor i la lucioperca.

Durant els treballs de buidatge d’enguany, també s'ha trobat un obús de la Guerra Civil que els Mossos d'Esquadra han retirat de la zona.

Les espècies autòctones rescatades seran alliberades al riu Segre, mentre que els exemplars grans de peixos exòtics es sacrificaran, i els de mida petita seran enviats al Centre de Fauna de Vallcalent per alimentar els animals que hi viuen. 

El buidatge del canal de Seròs abasta un tram de 19,1 quilòmetres, des de la Presa de Lleida fins al pantà d'Utxesa, i es prolongarà fins dissabte. Aquest canal pot transportar un cabal de 60 m³/s.

Manteniment del canal després de quatre anys

Tot i que aquests treballs de manteniment solen fer-se cada dos anys, feia quatre que el canal de Seròs no es buidava. Segons Elisabet Buscallà, tècnica d’obra civil a Endesa, la causa ha estat la sequera, ja que fa dos anys es va decidir mantenir l'aigua per no afectar els regadius ni els nuclis urbans que depenen del canal. Els treballs de manteniment inclouen la millora del revestiment de formigó de les parets i del sòl del canal, així com la reparació de desperfectes detectats durant les inspeccions.

A banda del canal de Seròs, aquest mes d'octubre Endesa també ha dut a terme el buidatge dels canals de Balaguer i Térmens, a la Noguera, i de Lleida, al Segrià.

Comparteix

També t'interessarà