Injecció de 10MEUR per ajudar a sobreviure unes 300 explotacions de llet

ACN
Publicat: 
10-12-2021
Actualitzat: 10-12-2021 13:59
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Injecció de 10MEUR per ajudar a sobreviure unes 300 explotacions de llet

En 10 anys, a Catalunya han desaparegut gairebé la meitat d'explotacions ramaderes de llet i ara no s'arriba ni al mig miler. La situació del sector és crítica pels baixos preus i l'escalada del cost de les matèries primeres. Per ajudar el sector, la consellera d'Alimentació, Teresa Jordà, ha anunciat aquest divendres la creació d'una línia d'ajuts de 10 MEUR. El Govern n'assumirà els interessos i es calcula que es podran ajudar unes 300 explotacions. Jordà també ha anunciat un nou índex de referència que tindrà en compte els costos reals de producció, i la creació, a principis del 2022, de l'Institut Català de la Llet i els Productes Làctics per promocionar-ne el consum. "No és una solució, però sí una ajuda per falcar el sector", ha dit.
"Abans estàvem a la planta de l'Hospital i ara estem a l'UCI. Als ramaders se'ns han acabat els recursos per pagar i molts cops l'única opció és tancar". Així és com el president de la Cooperativa Plana de Vic, Vicenç Fabré, descriu el moment que travessa el sector. A Osona, per exemple, la situació és molt evident: fa 10 anys, hi havia 192 explotacions ramaders i ara ja només en queden 97, gairebé un centenar menys. A tall d'exemple, també han explicat que en el que porten de setmana, ja han rebut la trucada de quatre ramaders que volen plegar perquè no els surten els números i l'activitat és insostenible.

El Govern fa temps que treballa amb el sector, i aquest divendres ha presentat tres mesures per intentar revertir la situació. Després de reunir-se amb les cooperatives Vaquers d'Osona i Plana de Vic, la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha anunciat la creació d'una línia d'ajuts de 10 MEUR. Les subvencions, que aniran dels 15.000 als 50.000 euros per explotació, no tindran interessos per als ramaders perquè serà el Govern qui els assumirà. Es calcula que, amb aquesta mesura, es podran ajudar unes 300 explotacions de les 490 que encara subsisteixen.

Per altra banda, el Govern també impulsarà la creació d'un índex de referència relatiu als costos de producció de la llet a tenir en compte en els contractes de compravenda de la llet. Aquest índex estarà vinculat al Codi de Bones Pràctiques Comercials al llarg de la cadena alimentària de Catalunya (CBPC) com a eina de pressió. L'any 2018 el van signar representants d'organitzacions agràries, indústria i distribució. L'adhesió és voluntària però, un cop signat, els acords que se'n desprenen són d'obligat compliment per a tots els que en formen part i hi son representats. L'adopció d'aquest índex, calculat en base a la nova metodologia de càlcul de costos treballada per l'Observatori de la Llet des de 2017, suposaria un "pas endavant per garantir un preu just per als productors de llet" i avançar en l'equilibri de la cadena de valor del producte. Per la consellera, creu que és una fórmula per estipular un preu just i deixar en evidència aquells que puguin fer "especulació o explotació" del producte.

I és que des de la conselleria també s'ha remarcat que la reforma de la Llei de la Cadena Alimentària aprovada pel govern espanyol la setmana passada no resol les problemàtiques d'arrel del sector, com ara que els preus de venda cobreixin els costos de producció. Per això des del Govern estan buscant altres fórmules, com és l'índex de preus, per poder abordar-ho. Concretament, la normativa espanyola no inclou aspectes molt reclamats pel sector com ara la prohibició de la revenda a pèrdues per limitar abusos i competències deslleials a la cadena alimentària ni la fixació de la quota de posició de domini.

Per la seva banda, el sector ramader confia poc en el seu compliment. "Alguna esperança hem de tenir, però ho veig complicat perquè la llei de la cadena alimentària no té la força suficient com per fer complir això, bàsicament dependrà de la voluntat que tingui la distribució i la indústria", ha dit Fabré.

Segons dades del Departament en una simulació de costos, aquest mes d’agost el preu real percebut pels ramaders va ser de 33,42 cèntims el litre, mentre que el mínim perquè el litre de llet sigui rendible se situaria en 37,41 cèntims per litre.

L'Institut Català de la Llet i els Productes Làctics, una eina per promocionar-ne el consum

Per últim, el Govern també ha anunciat la creació, a principis del 2022, de l'Institut Català de la Llet i els Productes Làctics, que té com a objectiu principal posar en valor la llet i els productes làctics com a aliments saludables i sostenibles des d’un vessant més científic i promoure’n així el consum. L’Institut era una de les mesures incloses en el Pla d’acció de la llet però no es va poder arribar a materialitzar per falta de consens. Ara, després de diverses reunions els darrers mesos, el Departament ha aconseguit desbloquejar la creació de l’Institut, i conjuntament amb el sector el considera una bona eina per dinamitzar el sector de la llet i promoure aquest producte.

L'Institut esdevindrà una institució de referència per donar a conèixer les propietats i els beneficis del consum de la llet i els productes làctics i enaltir la qualitat de la llet produïda a Catalunya. Estarà liderat pel sector mateix, amb l’impuls inicial econòmic del Departament, i treballarà en àmbits com el de la nutrició, la salut o la sostenibilitat. Hi seran representades totes les baules de la cadena: producció, distribució i comercialització.

A Catalunya es van consumir, l’any 2020, 63 litres de llet per persona, 11 quilos de iogurts i 10 quilos de formatge. Es destinen 44 euros l’any per persona a la compra de llet, 22 euros a iogurts i 79 euros a formatges. La consellera també ha remarcat que la crisi del sector també té efectes al territori i la pèrdua de població i ha subratllat que "la solució final, salvar la llet que es produeix al país s'ha de fer tots plegats", incloent tots els agents que hi participen fins arribar als consumidors.

Comparteix

També t'interessarà