UP insisteix que la ramaderia del Pirineu és incompatible amb l’ós

I. CHIVA
Publicat: 
28-09-2018
Actualitzat: 28-09-2018 9:55
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • UP insisteix que la ramaderia del Pirineu és incompatible amb l’ós

Unió de Pagesos va insistir ahir en les seues crítiques al procés seguit per a la reintroducció de l’ós al Pirineu. En aquest sentit, el coordinador nacional del sindicat agrari, Joan Caball, el va qualificar de “vodevil” i va advertir que la presència de l’animal al territori podria provocar “alguna desgràcia”. “Si hem d’elegir entre animals salvatges reintroduïts i els veïns d’aquestes comarques, ens quedem amb la gent”, va subratllar. Així, va alertar que la despoblació del Pirineu s’accentuarà si es dificulten les activitats econòmiques que es desenvolupen. “Estem veient que la ramaderia extensiva no és compatible amb la reintroducció de la fauna salvatge”, va asseverar. Igualment, Caball va retreure que es prenguin decisions sobre l’ós des de despatxos ubicats a centenars de quilòmetres del Pirineu.

En un altre ordre de coses, va posar en relleu que la producció agropecuària catalana hagi mogut 2.170 milions d’euros el 2017, un 9% més que el 2016, quan es van assolir els 1.987 milions. El líder d’Unió de Pagesos va atribuir el repunt a la bonança del sector porcí. Així mateix, va assenyalar que, com a conseqüència de la meteorologia adversa, la collita de cereals s’ha reduït entre un 10 i un 20%. En aquest sentit, va demanar que s’establís un sistema que eviti oscil·lacions en el seu preu i l’especulació, sobretot en el període de recol·lecció, “quan el pagès es juga gran part del benefici de tot l’any”.

Molts beneficiaris de la PAC no són pagesos, afirma Caball

Caball també va denunciar que, el 2016, es van registrar més de 800.000 peticionaris d’ajuts de la PAC a Espanya, el doble que a Alemanya i més de dos vegades la xifra de França, països que compten amb superfícies agrícoles similars a l’estatal. En aquest sentit, el coordinador nacional d’UP va apostar per impedir que puguin optar a aquests incentius públics les empreses l’activitat principal de les quals no és l’agrícola. “Els que han de cobrar els ajuts de la PAC són els pagesos”, va emfatitzar.

Respecte de la reforma de la Política Agrària Comuna, Caball va demanar als dirigents europeus que orientin els canvis normatius pensant en els productors i no en els grans lobbies econòmics. A més, es va mostrar partidari que, a partir del 2020, els estats hagin d’especificar a les autoritats comunitàries en què invertiran els ajuts.

Comparteix

També t'interessarà