Instal·len dispositius de radioseguiment a dos polls de duc nascuts a les Garrigues

ACN
Publicat: 
19-05-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Instal·len dispositius de radioseguiment a dos polls de duc nascuts a les Garrigues
    Peu de foto: 
    Endesa (ACN)
  • Instal·len dispositius de radioseguiment a dos polls de duc nascuts a les Garrigues
    Peu de foto: 
    Endesa (ACN)

Tècnics de Birding Natura i Endesa han instal·lat dispositius de radioseguiment a dos exemplars de duc nascuts a les Garrigues. L'actuació s'emmarca en un programa, en col·laboració amb el Parc natural de Mas de Melons, els Agents Rurals i el Ministeri per a la Transició Ecològica, que segueix dotze exemplars de duc en diferents punts de Catalunya per recopilar dades per estudiar el comportament de l'espècie i definir mesures per reduir-ne la mortalitat. Aquests dos exemplars formen part del niu que ha estat monitoritzat durant dos mesos en el marc d'aquest projecte i que ha enregistrat i emès en directe els primers dies de vida dels seus cinc polls. S'estima que a Catalunya hi ha una població estable d'entre 550 i 700 parelles de ducs.

El geolocalitzador instal·lat permetrà estudiar el seu comportament durant un any, registrar dades i informació que han de permetre definir accions per contribuir a la preservació de l'espècie. I és que els darrers estudis apunten que la meitat de les morts que es produeixen en el duc són degudes a causes no naturals (persecució directa, atropellaments, intoxicacions per raticides col·lisions o electrocucions, entre altres). Així, si a través de la càmera que retransmetia en directe els seus primers dies de vida es va poder veure com creixien, ara, permetrà saber com s'espavilen fora del niu, per on es mouen i quins hàbits adquireixen, entre altres dades.

Així, els dos polls de major edat del niu porten ara un dispositiu de seguiment remot que disposa d'un mòdul GPS i un sistema d'alimentació mitjançant una bateria que té autonomia per un any. És com una petita motxilla que, amb una periodicitat diària, descarrega les dades en un servidor i també les conserva emmagatzemades.

La informació obtinguda ha de permetre elaborar informes on quedarà reflectida l'activitat diària, evolució i incidències dels exemplars a través de gràfiques, taules de dades i mapes, per finalment extreure'n les conclusions oportunes. La iniciativa s'emmarca en el projecte de conservació del duc de Birding Natura i Endesa, amb la col·laboració i suport del Parc natural de Mas de Melons, dels Agents Rurals i del MITECO.

Durant dos mesos, s'ha pogut seguir en directe per Internet com creixien aquests dos exemplars de duc, juntament amb els seus tres germans, gràcies a la càmera instal·lada dins del niu en el marc d'aquest projecte que ara finalitzat la retransmissió. Fins a 2.000 visites va registrar el web durant el seu període de funcionament, i és que poques experiències anteriors es coneixen de monitoratge d'un niu de duc.

A més, destaca que els cinc polls han tirat endavant, cosa poc habitual, degut a la quantitat de recurs alimentari disponible a la zona (bàsicament conills). A la vegada, el niu va esdevenir també d'acollida ja que s'hi va afegir un sisè poll provinent del Centre de fauna de Vallcalent de Lleida rescatat d'un niu que havia quedat desatès. Aquesta tècnica anomenada 'fostering', és habitual en projectes de biodiversitat, i la bona marxa d'aquest niu va possibilitar que esdevingués un niu d'acollida.

Amb aquest marcatge, el projecte que estan duent a terme Endesa i Birding Natura, finalitza la seva etapa d'execució i ara quedarà pendent seguir amb el registre de dades i poder treure'n conclusions. En una primera fase, que es va dur a terme entre la tardor i l'hivern passat, es van marcar i alliberar sis exemplars adults repartits en diferents punts de la geografia catalana com són les comarques de les Garrigues, el Baix Empordà i de la Catalunya Central i ja s'estan començant a recollir les primeres sèries de dades i informació.

A principis d'abril, es va posar en funcionament la segona fase del projecte, que ha consistit en el monitoratge d'aquest niu de les Garrigues. Així mateix, aquesta primavera s'han marcat un total de sis polls, quatre a Terres de l'Ebre i dos en aquest niu, als secans de la plana de Lleida. Així, han quedat recollides les diferents etapes vitals d'un duc, des del seu naixement fins a la l'edat adulta, passant pels seus primers dies de vida i la primera joventut. L'objectiu final de totes aquestes accions, és adquirir un major coneixement sobre els motius i punts exactes de les possibles morts dels exemplars, amb la finalitat d'establir mesures que permetin minimitzar-les.

Entre 550 i 700 parelles a Catalunya

El duc (Bubo bubo) és l'espècie d'ocell rapinyaire nocturna de mida més gran d'Europa i una de les més elegants. La seva espectacular expressió facial i la bellesa del seu plomatge fan del duc una de les joies de la corona de la fauna ibèrica.

La seva població es troba àmpliament distribuïda per Europa i Àsia, des de la Península Ibèrica fins a Kamchatka. En el conjunt d'Europa, la població s'estima entre 12.000 i 42.000 parelles. A l'estat espanyol, es troba àmpliament distribuït a excepció del litoral cantàbric i les illes. Pel què fa a Catalunya, l'espècie apareix distribuïda en la majoria del territori, especialment en ambients mediterranis i boscos de poca altitud. A Catalunya, s’estima que hi ha una població estable d'entre 550 i 700 parelles.

El seu estat de conservació està inclòs en la categoria SPEC3 en l’àmbit europeu, categoria que indica que, malgrat la població global va en augment, aquesta espècie té un estat de conservació desfavorable degut als diversos problemes que l'amenacen. De fet, a nivell espanyol està inclosa al Llistat d'Espècies Salvatges en Règim de Protecció Especial i a Catalunya està catalogada com a espècie protegida.

Comparteix

També t'interessarà