⏯️ Intervenen fòssils mil·lenaris espoliats al llarg de vint-i-cinc anys

REDACCIÓ
27-09-2020
  • ⏯️ Intervenen fòssils mil·lenaris espoliats al llarg de vint-i-cinc anys

Els Mossos d’Esquadra han intervingut més de 8.000 restes paleontològiques espoliades durant els últims vint-i-cinc anys de diversos jaciments a Lleida, Barcelona i Osca. Les peces haurien estat sostretes presumptament per un veí d’Igualada de setanta anys conegut com el senyor dels crancs perquè majoritàriament robava crustacis decàpodes de quatre espècies diferents. Segons els Mossos d’Esquadra, les excavacions espoliades a Lleida van ser les de Prats de Carreu, a Coll de Nargó; la Valleta de Seròs i de Sensuí, a Salàs de Pallars. El mes de març de l’any passat, els Agents Rurals van sorprendre in fraganti l’espoliador amb divuit fòssils de crancs que tenien una antiguitat d’entre 35 i 45 milions d’anys i que acabava d’extreure del jaciment del Paratge del Clot Sant Romà, a Bellprat (Anoia). A més, li van decomissar una targeta de memòria amb fotografies d’extraccions similars. Arran d’aquests fets, la Fiscalia per delictes contra el patrimoni històric va demanar que s’escorcollés el seu domicili per recuperar el material que sortia a les imatges.

L’operatiu de la policia catalana va permetre recuperar milers de fòssils mil·lenaris, així com mapes i documentació dels jaciments paleontològics afectats. Arran de les proves, la jutge d’instrucció número 1 d’Igualada va prohibir a l’home entrar en cinc excavacions catalanes. Els danys ocasionats i el material intervingut supera els 140.000 euros.

Noranta euros de multa per robar un fòssil el 2013 a Coll de Nargó

Fa set anys els mitjans de comunicació es van fer eco de l’insòlit robatori d’un fòssil a Coll de Nargó. L’autor va ser un veí del poble que el va tornar setmanes després, encara que va ser imputat pels Mossos i va acabar al banc dels acusats. Inicialment, la Fiscalia sol·licitava una pena de dos anys i tres mesos de presó per un delicte de furt de patrimoni històric, encara que finalment només va ser condemnat a una multa de 90 euros després d’un acord al qual es va arribar abans del judici celebrat el 13 de gener del 2015 als jutjats del Canyeret.

Comparteix

També t'interessarà