Ja es podran utilitzar el català, el basc i el gallec al Congrés

REDACCIÓ - ACN
Publicat: 
13-09-2023
Actualitzat: 13-09-2023 12:24
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Ja es podran utilitzar el català, el basc i el gallec al Congrés
    Peu de foto: 
    foto d'arxiu: Pixabay

El Congrés contractarà traductors i establirà un sistema similar al del Senat


La Mesa del Congrés ha aprovat aquest dimecres a proposta de la presidenta, Francina Armengol, un acord perquè el català, l'aranès, el basc i el gallec es puguin utilitzar ja al ple de la setmana que ve, entre els dies 19 i 21 de setembre. Per fer-ho possible la cambra contractarà traductors i habilitarà un sistema similar al que funciona des de fa anys al Senat. En aquest ple de la setmana que ve s'aprovarà, precisament, la reforma del Reglament que estableix la possibilitat d'utilitzar les llengües oficials a tota l'activitat parlamentària. La data del 19 de setembre coincideix amb la celebració del Consell Europeu que decidirà sobre l'oficialitat del català a les instàncies europees.

La Mesa ha donat llum verda aquest dimecres a la tramitació de la proposició de llei de reforma del reglament signada pel PSOE, Sumar, ERC, PNB, Bildu i BNG i acordada amb Junts, que es debatrà i aprovarà en un ple extraordinari la setmana que ve, entre els dies 19 i 21 de setembre.

En aquest ple, fruit de l'acord impulsat per Armengol, els diputats ja podran fer ús de totes les llengües oficials als territoris de l'Estat, fet que inclou també l'aranès, en la línia del compromís que va assumir la presidenta del Congrés en el seu primer discurs després de ser elegida.

Per fer-ho possible el Congrés contractarà una empresa de traductors i establirà un sistema similar al del Senat. El debat del dia 19 també obrirà un període de transició de "mesos" per anar adequant totes les instàncies del Congrés per a l'ús de les llengües cooficials.

Tot plegat malgrat que els lletrats del Congrés van emetre aquest dimarts un informe que veu "molt difícil, si no impossible" aplicar la reforma "de manera immediata", però que avala la legalitat de la proposta i no troba impediments al fet que es tramiti per la via d'urgència.

Fonts del Congrés destaquen que malgrat aquestes consideracions, els lletrats proposen admetre a tràmit la reforma i sotmetre-la al ple en tramitació directa i lectura única, tal com sol·liciten els impulsors de la iniciativa.

Comparteix

També t'interessarà