JARC demana indemnitzar amb un 70% del valor de la producció no recol·lectada en cas de baixa del productor o l'empresa

ACN
10-07-2020
  • Pla mitjà d'Osvald Esteve, pagès de Torres de Segre i membre de la sectorial de fruita dolça de JARC, amb préssecs destrossats per la pedregada
  • Pla mitjà del responsable de la sectorial de fruita dolça de COAG i membre de JARC, Osvald Esteve

JARC-COAG va sol·licitar aquest dijous al Ministeri d'Agricultura que Agroseguro, amb el suport de l'Estat i/o de la Generalitat, indemnitzi amb un 70% del valor de la producció no recol·lectada, en cas baixa del titular de l'empresa fruitera o d'un treballador pel coronavirus. Així ho va traslladar Osvald Esteve, nou responsable de la sectorial de Fruita Dolça de COAG, entitat a la qual pertany JARC. Esteve també va acusar les grans superfícies "d'estar forçant una injustificada reducció de preus de la fruita" i, en aquest sentit, va encoratjar el sector "a no deixar-se pressionar". Assegura que els productors estan cobrant només un 15% més que l'any passat tot i la davallada de producció i l'increment de costos del 30% per la covid-19.
En la reunió amb representants del Ministeri d'Agricultura, Esteve va defensar que els productors "no poden acceptar que els paguin només un 15% més que l'any passat, quan aquest preu ja va ser ruïnós per a molts". En aquest sentit, va posar de relleu la reducció de collita de fruita pinyol, situada entre el 15 i el 25% en les principals zones productores de l'Estat, a la qual cal sumar l'increment del 30% dels costos de producció per l'adopció de mesures de prevenció contra la covid-19.

"Més respecte per als productors"

En relació amb la situació al camp per la crisi sanitària, des de JARC-COAG consideren prioritari "garantir la seguretat de tots". En aquest sentit destaquen el "compromís" dels productors amb el subministrament d'aliments durant tota la pandèmia, malgrat "les dificultats per adquirir els EPI necessaris i la falta de suport de les diferents administracions per mitigar els costos de la seva implementació".

A més, demanen als responsables polítics i mitjans de comunicació que estableixin "una clara i inequívoca diferenciació entre moviments migratoris, aspecte que correspon gestionar a les autoritats públiques, i el personal temporer que contracta l'agricultor". "La confusió genera desinformació i una imatge distorsionada de la realitat i del sector", segons Osvald Esteve.

Nou responsable de fruita dolça de COAG

Osvald Esteve, productor de fruita de Torres de Segre (Segrià), ha estat escollit recentment nou responsable de la sectorial de fruita dolça de la Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos (COAG), entitat a la qual pertany Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC).

Esteve va iniciar la seva activitat després de formar-se en els primers estudis tècnics de capacitació agrària que es van oferir a Catalunya. Seguint els passos del seu pare, va fer-se càrrec de la seva pròpia explotació de fruita dolça (préssec, paraguaià, nectarina i pera), i des de llavors no ha parat de buscar sinergies i implicar-se activament per treballar pel sector a través de JARC i COAG.
 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

S'hauria d'ampliar l'edat mínima per consumir alcohol?