JARC exigeix crèdits a interès zero per a tots els sectors agraris

ACN
21-02-2020
  • JARC exigeix crèdits a interès zero per a tots els sectors agraris

JARC considera "insuficients" les condicions dels crèdits tous anunciats aquest dijous pel Govern per al sector de la fruita dolça i reclama que siguin a interès zero i "fer-los extensius a tots els sectors agraris". D'altra banda, l'organització celebra el compromís del Departament d'Agricultura de fer efectiu, entre finals de febrer i principis de març, el pagament dels primers 1,5 milions d'euros corresponents al Pla d'arrancada de fruita de pinyol que va posar en marxa la conselleria l'any passat. De la mateixa manera, JARC valora positivament que Agricultura s'hagi compromès a abonar al maig els ajuts a la producció integrada. El sindicat considera que aquests pagaments "facilitaran una liquiditat molt necessària per al sector".

Després de la reunió que van mantenir aquest dimecres a Lleida alcaldes i representants del sector de la fruita amb el president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, JARC recorda que aquest "és un problema estructural que afecta a tot el sector" i que, per tant, "requereix solucions més profundes, a banda de les mesures a curt termini i parcials que es volen aplicar". En aquest sentit, l'organització demana que els crèdits oferts a través de l'Institut Català de Finances (ICF) siguin a fons perdut i se'n puguin beneficiar tots els sectors agraris.

En relació amb els ajuts per a inversions -coneguts a plans de millora-, JARC considera que el Govern hauria de destinar més recursos als productors professionals i a les petites i mitjanes empreses, "independentment que formin part d'una cooperativa". L'organització assegura que "Agricultura dona prioritat als agricultors que pertanyen a alguna cooperativa", fet que "suposa un doble greuge per als petits i mitjans productors independents".

D'altra banda, JARC proposa l'obligatorietat que el Govern estableixi que qualsevol licitació pública de servei de restauració doni prioritat als productes de proximitat, després que el Consell Comarcal de les Garrigues denunciés que l'oli del restaurant del Parlament no era català, tot i que arran de la queixa ara sí que ho és.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta