JARC insta les integradores a pagar més als ramaders

REDACCIÓN
18-01-2020
  • JARC insta les integradores a pagar més als ramaders

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) reclama un augment del preu del porc engreixat dels ramaders integrats, que actualment se situa entre els 12 i els 14 euros, després que el 2019 tanqués amb una “històrica” cotització mitjana anual d’1,357 euros el quilo de porc viu a la llotja de Mercolleida, 0,221 euros per sobre dels del 2018 i prop d’un 7% més que el 2014. El benefici mitjà per animal obtingut per les empreses integradores, cooperatives i ramaders no integrats va ser durant l’últim any de 25,56 euros, 21,102 euros superior al 2018.

Aquests augments dels preus del porcí vénen propiciats per la propagació de la pesta porcina africana (PPA) al continent asiàtic, que s’ha vist obligat a sacrificar la meitat de la producció i a incrementar les importacions per satisfer la gran demanda. Aquest és un dels motius pels quals durant el 2019 un 72 per cent de la producció de porc a Catalunya es va vendre fora de l’estat espanyol.

Per aquesta raó, i davant les bones perspectives de benefici per al 2020, JARC demana que es revisin els contractes d’integració perquè els ramaders integrats, que representen un 75 per cent del col·lectiu productor a Catalunya, puguin continuar fent-se càrrec de les despeses indirectes derivades de l’entrada en vigor de noves normatives i exigències de bioseguretat animal per fer front a les amenaces exteriors amb un marge de benefici que els permeti seguir endavant amb l’activitat. A més, també demanen que sigui l’empresa integradora la que es faci càrrec de la recollida dels cadàvers dels animals morts, ja que n’és aquesta la propietària, tenint en compte que aquesta gestió redueix encara més els beneficis dels ramaders.

Els analistes preveuen que el preu del porcí sumarà un lleu increment durant l’any 2020

Així mateix, exigeixen, tant a nivell estatal com en l’àmbit europeu, que s’incrementin les mesures de prevenció per evitar que entri a Catalunya la PPA, amb l’increment de les mesures a les fronteres i fent controls exhaustius dels camions de transport d’animals de països afectats.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que és adequat que els nens i nenes facin activitats extraescolars aquest curs?