JARC insta que s’extremi la vigilància per la pesta porcina

REDACCIÓ
12-10-2018
  • JARC insta que s’extremi la vigilància per la pesta porcina

El responsable del sector porcí de JARC-Coag, Jaume Bernis, va celebrar ahir que el departament d’Agricultura de la Generalitat posi fil a l’agulla a la proposta d’evitar que entrin garrins de fora al territori per tal d’evitar el risc de la propagació de la pesta porcina africana, que en aquests moments afecta diversos països europeus.

Dilluns, l’organització agrària havia reclamat al sector que s’autoproveís d’aquests animals a través de la importació per minimitzar les possibilitats que la pesta porcina africana (PPA) entri en territori català. Segons Bernis, el nombre d’animals produïts respecte a la demanda permeten aquesta possibilitat “però depèn de la voluntat del mateix sector per creure’s la proposta”. A més, el cap sectorial del porcí de JARC-Coag va afirmar que no només s’haurien de reforçar les mesures de vigilància a les fronteres per minimitzar l’entrada d’aquesta malaltia a Catalunya. Va recordar que el principal agent que ha estès la malaltia al continent europeu ha estat la fauna salvatge. En aquest sentit, va demanar que es prestés especial vigilància als corredors pels quals transiten aquests animals per evitar la propagació de l’epizoòtia. Va assegurar que l’entrada de la PPA a Catalunya suposaria la ruïna per al sector, que depèn en gran manera de l’exportació.

A més a més, va avançar que el pròxim dia 19 reclamarà a Brussel·les que s’extremin els controls als senglars. De fet, aquests animals, com es va explicar als més de tres-cents assistents a la cinquena jornada bianual del Porcí que va celebrar JARC-Coag a Alcarràs, transporten vint-i-cinc de les vint-i-sis malalties que poden afectar una explotació.

Sala i Martín: “S’han de provar coses noves per innovar”

L’economista Xavier Sala i Martín va animar ahir els productors de porcí perquè davant dels reptes tecnològics “pugin al carro de la innovació” i provin coses noves per poder adaptar els seus negocis. En aquesta jornada també es va donar compte dels treballs que s’estan portant a terme per poder reduir el volum d’antibiòtics que actualment s’administren a les explotacions porcines.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses que s’hauria d’obrir l’oci nocturn?