JARC pressiona perquè la fruita i l’horta puguin accedir als ajuts directes de la PAC

REDACCIÓ
17-06-2021
  • JARC pressiona perquè la fruita i l’horta puguin accedir als ajuts directes de la PAC

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya defensa que cap sector productor hauria de quedar exclòs dels ajuts directes de la Política Agrària Comuna (PAC). Aquests ajuts resulten essencials perquè els diferents sectors puguin modernitzar les seves explotacions i ser més competitius. En l’actualitat els professionals de la fruita dolça, la vinya, l’horta, la planta ornamental, el conill, l’aviram, el porcí o l’equí, no poden optar a aquest tipus de suport econòmic.

En el cas de la fruita representa, a més un greuge respecte a altres països de la UE, que sí poden accedir-hi. Segons l’entitat això seria possible si quedessin exclosos “els agricultors de sofà”, aquells que no es dediquen a l’agricultura com a activitat principal, i si unes poques grans empreses no acumulessin el gruix del finançament europeu. 

JARC ha fet arribar una petició per escrit al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, per demanar que donin suport als sectors exclosos dels ajuts directes, i defensin aquesta postura davant el Ministeri d’Agricultura. L’entitat no vol que es redueixi els ajuts dels altres productors que fins ara en percebien, sinó que es faci a través d’una reestructuració de la PAC, a favor únicament dels agricultors professionals, que s’hi dediquen i viuen de l’activitat agrària.

Dos de cada tres agricultors/ramaders són “de sofà”

Segons el Ministeri d’Agricultura, de manera general, “en el conjunt de perceptors de la PAC predomina la pluriactivitat, amb un 29% de la renda provinent de l'agricultura, el 61% de salaris/pensions i el 10% d'altres fonts. Com més petites són les explotacions, menys pes té l'activitat agrària en la renda total dels seus titulars. Entre els petits perceptors (<1.250 € ajudes PAC) el percentatge de renda d'origen agrari és el 10,5%.”

Per altra banda, un estudi realitzat per l’Unión de Profesionales y Trabajadores Autónomos (UPTA) al 2020 va detectar un desfasament de gairebé 650.000 persones entre els contribuents que declaren en l'IRPF ingressos d'origen agrari i els que realment estan donats d'alta com a agricultors en la Seguretat Social. Segons l’UPTA, a Espanya, per cada agricultor o ramader que es dedica professionalment al cultiu o la ramaderia, hi dos que són “agricultors de sofà”.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Com penses que és la millor manera de fer front a les altes temperatures?