JARC proposa unir esforços del sector porcí i les administracions contra la pesta africana

REDACCIÓ
22-09-2020
  • JARC proposa unir esforços del sector porcí i les administracions contra la pesta africana

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya ha proposat al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) que Administracions i tots els agents del sector (productors i escorxadors) treballin conjuntament en generar un pressupost per reforçar i millorar les mesures de control i prevenció de la pesta porcina africana (PPA), de la qual s’han detectat casos d’infecció en senglars, a Alemanya.

Durant el 2019, es van produir 1.449 entrades a Catalunya de porcs procedents de la UE, i fins al setembre d’aquest any ja se n’han produït 1.242. Aquesta xifra es preveu que s’incrementi, a causa de la possible baixada dels preus de garrí alemanys, que oferiran un preu més atractiu que altres països, i es preveu que s’enviaran a Espanya per engreixar i comercialitzar amb països tercers. Caldria també controlar els transports setmanals procedents de la UE d’altres espècies, com per exemple de boví, que sovint s’utilitzen indistintament per l’espècie porcina, i procedeixen d’altres zones positives en la PPA, com Romania i Polònia.

L’organització agrària considera totalment necessari reforçar els controls de benestar animal, que s’han efectuat a 1 km de la frontera, coordinats entre mossos, rurals i veterinaris. Segons el cap sectorial del Porcí de JARC, “Els 33 controls que s’han fet durant la temporada per observar l’estat dels animals i detectar possibles casos de pesta porcina són insuficients”, i en el context actual de presència d’aquesta malaltia en diversos països de la Unió Europea, caldria inspeccionar la totalitat de les entrades de garrins a l’Estat.

Un altre punt destacat per l’entitat és la millora substancial en els centres de neteja dels transports als escorxadors, que no estan prou equipats per assolir el repte actual. En aquest sentit, l’entitat proposa incorporar equips i personal de neteja professional per poder millorar la desinfecció que en aquests moments s’efectua als camions.

Tot i que hi ha hagut una gran millora, fruit de l’esforç i les inversions en bioseguretat per part dels ramaders, Jaume Bernis va demanar, en la reunió de la taula sectorial del Porcí, que el Departament resolgui les 160 actes o incidències, en explotacions catalanes que no compleixen amb els requisits establerts per l’Administració (tancament perimetral, vestuaris, finestres protegides, entre altres) i que són cabdals per evitar contagis a les granges, en cas que la malaltia penetrés al nostre territori.

El control de les poblacions dels senglars és essencial en la lluita contra la PPA, i l’organització agrària demana que s’intensifiqui la col·laboració entre agents rurals, administracions locals i caçadors, coneixedors del terreny, per poder localitzar els corredors naturals de les possibles entrades dels senglars. Caldria que l’Administració dugués a terme un seguiment exhaustiu de les caceres excepcionals que es fan al territori durant l’estiu, per poder comptabilitzar els animals abatuts i fer control del seu estat sanitari.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta