JARC reclama l'exempció de quotes de la Seguretat Social per als autònoms agraris

ACN
Publicat: 
02-04-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • JARC reclama l'exempció de quotes de la Seguretat Social per als autònoms agraris

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) reclama l'exempció de quotes de la Seguretat Social dels autònoms pertanyents al règim general agrari (RETA) i al Règim Especial d'Autònoms agraris (SETA), mentre segueixin vigents les mesures especials posades en marxa durant el període de l'estat d'alarma. L'organització agrària considera "insuficient" la moratòria de fins a sis mesos sense interessos en la liquidació de deutes a la Seguretat Social, anunciada pel govern espanyol. JARC recorda que en altres països europeus, com ara Alemanya, França, Itàlia, Grècia o Bèlgica, els governs han optat per suspendre la quota d'autònoms per pal·liar les conseqüències econòmiques del coronavirus.
Malgrat que el sector agrari es considera una activitat essencial, i continua treballant, JARC assenyala que moltes explotacions s'han vist afectades pel tancament d'establiments de restauració i hostaleria, la prohibició o falta d'afluència als mercats a l'aire lliure o al petit comerç. A causa de les condicions que ha imposat la crisi del coronavirus i el canvi d'hàbits de consum que ha propiciat, el sindicat assegura que una gran quantitat de productors no han pogut donar sortida a la seva producció.

Sectors com els de la flor ornamental, determinats productes d'horta o fruita de consum més estacional o peribles (calçots, espàrrecs, carxofes i maduixes), productors de llet destinats per productes làctics artesans (iogurts o formatges), alguns productes carnis que es distribueixen a restauració o que habitualment es consumeixen en esdeveniments socials a l'exterior, entre altres, s'han vist especialment afectats, segons JARC.

En el cas dels autònoms i l'empresa familiar, l'organització agrària sosté que aquesta situació excepcional és fa més difícil d'assumir. "Més encara tenint en compte que el sector agrari estava reclamant unitàriament canvis estructurals per solucionar la crisi de preus, que ha esdevingut insostenible per a agricultors i ramaders", afegeix.

El cap de la sectorial de Laboral de JARC, Jaume Domènech, recorda que les protestes del sector agrari en l'àmbit estatal es van aturar amb el coronavirus, "però el problema continua existint amb aquest diferencial d'entre un 300% i un 500% del camp a la taula en molts aliments". "Els tractors van deixar de sortir al carrer per protestar pels preus, i van sortir a desinfectar els carrers, però la problemàtica de la pagesia no ha canviat i necessitem més mesures de suport", segons Domènech.
 

Comparteix

També t'interessarà