Jaume Moya reivindica Lleida, l’Alt Pirineu i Aran com a territori de drets

REDACCIÓ
29-01-2021
  • Jaume Moya reivindica Lleida, l’Alt Pirineu i Aran com a territori de drets

El cap de llista de la candidatura d’En Comú Podem (ECP) a les Terres de Lleida, l’Alt Pirineu i Aran, Jaume Moya, ha obert aquesta dijous la campanya electoral per a les eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer amb un acte davant l’Hospital Comarcal del Pallars, a Tremp (Pallars Jussà), des d’on ha defensat que Lleida i les comarques de l’Alt Pirineu i Aran siguin un territori on es garanteixin els drets de tothom. Moya, que ha fet un parlament al costat de Txell Teruel, número sis de la llista i una de les persones que representen l’Alt Pirineu a la candidatura.

“La gent del Pirineu, de la Val d’Aran, de les terres de Lleida, de la Catalunya Central tenim els mateixos drets que tota la ciutadania del país però, en canvi, no tenim les mateixes oportunitats de fer efectius aquests drets”, ha dit Moya. El candidat d’ECP ha condensat tots aquests drets en quatre categories en que centrarà les seves propostes al llarg de la campanya: el dret a la salut, el dret a la igualtat, el dret a l’habitatge i el dret a l’emancipació dels joves.

La tria de l’Hospital de Tremp com a escenari de fons de l’inici de la campanya respon, precisament, al fet que “aquest ha estat, per desgràcia, un dels punts negres de la gran crisi pandèmica en què ens trobem”. “Tenim dret a una salut pública, a una salut universal, a una salut amable i propera, que atengui des de l’assistència primària, les urgències i la resta de serveis amb mitjans i recursos adequats”, ha afegit. En l’àmbit de la salut, i relacionat també amb el dret a la igualtat, s’ha referit a la impossibilitat de les dones del Pirineu “a poder exercir els seus drets reproductius i avortar sense haver de moure’s del seu territori”.

Jaume Moya també ha parlat dels reptes mediambientals, els dèficits en habitatge “que no són una problemàtica només metropolitana i que explica, en part, el fenomen del despoblament o els preus excessius dels lloguers”. Ha denunciat les desigualtats que encara hi ha entre homes i dones, i els dèficits entre territoris “que discriminen en funció del codi postal”.

Per la seva banda, Txell Teruel s’ha referit principalment als reptes que hauria d’afrontar el Govern de Catalunya centrant-se en l’àmbit del Pirineu i l’Aran. “L’economia del Pirineu es basa excessivament en el turisme, sector molt castigat per la pandèmia. Hem de ser valentes per impulsar un nou model econòmic que no només se centri en el turisme, sinó encarat a una indústria propera, sostenible i verda”. Teruel s’ha referit als problemes de la gentrificació en les zones turístiques, l’envelliment de la població o els problemes de connectivitat, tant digital com terrestre.

Elena Ferre i Paco Garcia, membres de la candidatura, també han assistit al acte, que s’ha fet sense públic i que s’ha transmès en directe per instagram live per respectar les disposicions de Salut en plena tercera onada de la pandèmia de Covid-19.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta