Jordà trasllada al ministre Planas el malestar del sector sobre el Pla Renove agrari

ACN
Publicat: 
23-06-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Jordà trasllada al ministre Planas el malestar del sector sobre el Pla Renove agrari

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha traslladat al ministre d'Agricultura, Luis Planas, el malestar del sector agrícola català en relació amb la convocatòria de les ajudes corresponents al Pla de renovació de maquinària agrària (Pla Renove) per al 2020. A la carta, Jordà es queixa del "poc marge" que el Ministeri ha donat al Departament per avisar al sector amb temps suficient per sol·licitar els ajuts el primer dia hàbil després de la publicació, tenint en compte que l'adjudicació era per ordre de sol·licitud i que les màquines havien d'estar registrades en el Registre Oficial de Maquinària (ROMA). En només dos dies es van consumir els 3 MEUR del Pla per a la renovació de maquinària, a excepció dels tractors.

La consellera lamenta que en només 2 dies des que es va obrir la convocatòria del Pla Renove agrari ja s'han consumit els 3 milions d'euros per renovar la maquinària agrària, a excepció dels tractors, i que dels 5 milions d'euros només s'han compromès 45.570 euros a data d'avui.

Per poder-se acollir als ajuts -explica Jordà a la carta-, els sol·licitants van haver de fer la compra, inscriure la màquina i fer la sol·licitud en dos dies. Tenint en compte les dificultats de personal en els registres i que, en el cas de Catalunya, funciona un procediment telemàtic en el qual no es poden prioritzar inscripcions i la mitjana de resolució d'aquestes és de 3 dies hàbils en condicions normals, "els agricultors catalans no podran ser beneficiaris d'aquesta ajuda", la qual Agricultura considera "molt necessària per al sector", afirma Jordà a l'escrit.

Finalment, la consellera aprofita per demanar a Luis Planas "un increment pressupostari", per tal de poder atendre el màxim de sol·licituds ja presentades, així com les que es puguin presentar tenint en compte que el termini de presentació de sol·licituds que estableix l'Ordre Ministerial finalitza el 15 de setembre.

Així mateix, la consellera sol·licita una reunió tècnica per trobar una solució a la necessitat de disposar de la inscripció al ROMA per poder presentar la sol·licitud d'ajuda, circumstància que impossibilita que els agricultors de Catalunya puguin accedir-hi.

Comparteix

També t'interessarà