Jordi, lleidatà confinat a Malta: "De moment, podem seguir sortint al carrer a passejar o a fer esport"

LLEIDACOM / Miquel de Santiago
Publicat: 
24-04-2020
Actualitzat: 24-04-2020 12:18
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Jordi, lleidatà confinat a Malta

En quin país resideixes actualment?

Malta.

Quan temps fa que hi ets?

Fa ja 5 anys.

Què hi vas venir a fer? On estudies o treballes?

Treballo en una empresa química que produeix principius actius farmacèutics. La empresa és catalana, però té una planta de producció a Malta, i al 2015 vaig tenir la oportunitat de fer-hi unes pràctiques a través d’un máster de química industrial. El que havia de ser una estada de 6 mesos s’ha convertit en el meu treball actual i ara ja hi porto més de 5 anys.

Per què no vas decidir tornar al teu país natal quan van saltar totes les alarmes?

Aquesta pandèmia ens ha agafat a tots per sorpresa. La evolució a cada pais ha estat diferent i en el cas de Malta va començar més tard que a Espanya, amb pocs infectats, tot i que han anat augmentant gradualment. Tornar al pais natal no va ser una opció perque hagués significat deixar el treball d’un dia per l’altre i la meva posició no em permet treballar 100% a distància.

Quin és el nombre d’infectats al teu país?

A dia d’avui, 10 d’Abril, el nombre d’afectats es de 350. Els casos han anat incrementant d’una manera gradual, tot I que en els ultims dies el nombre s’ha disparat una mica mes que de costum. Tot i aixi, al ser un pais petit, es un dels paisos de la unio europea amb un index mes elevat de tests per habitant.

Ha estat decretat l’estat d’alarma?

El govern maltés ha adoptat una sèrie de mesures per aturar l'augment dels contagis, però no s’ha decretat l’estat d’emergència de la mateixa manera que a Espanya. Per exemple, es van prendre mesures ja als primers casos, com aturar els vols precedents de les zones de risc i tancar bars, restaurants i llocs d’oci. A mesura que van avançar els dies i els contagis, aquestes mesures s’han fet més estrictes. Actualment ja no hi han vols procedents de cap lloc, totes les activitats no essencials s’han aturat i els únics establiments oberts són els de primera necessitat, com ara supermercats, farmàcies, transport públic o bancs. També s’ha obligat per llei que la part més vulnerable de la població es quedi en quarantena. Aquesta part representa quasi un 25% de la població i engloba gent de més de 65 anys i persones amb problemes de salut. En quant a la resta de la població, es pot sortir al carrer a passejar o fer esport, sempre i quan no sigui amb grups de màxim tres persones, sinó t’arrisques a ser multar. Les escoles ja fa un mes que van tancar i s’ha informat que no es tornaran a obrir fins a l’octubre.

Quines són les indicacions que us arriben a través del Govern?

La situacio canvia cada dia i la ministra de salut compareix davant la premsa diàriament per informar sobre la situació del pais. De moment, el Govern va anunciar que treurien un paquet de mesures econòmiques per ajudar als negocis més afectats per la pandèmia. Si la situació empitjora, estic segur que es continuaran prenent més mesures i més estrictes.

Consideres que les mesures adoptades al vostre país són més estrictes o més lleus respecte les que s'han aplicat a Espanya?

Les mesures són més lleus que les implantades a Espanya, ja que no hi ha un confinament total, però això pot canviar en qualsevol moment. Malta té l'inconvenient de ser una illa amb una població de només mig milió d’habitants. Si no s’aconsegueix controlar els contagis pot tenir conseqüències greus, tant a nivell econòmic com de mortalitat. L'estratègia del govern ha estat comencar a aplicar mesures des que van aparèixer els primer casos i, d'aquesta manera, frenar l'augment descontrolat dels contagis que provoqui un col·lapse del sistema sanitari.

Com t’afecta la pandèmia a nivell laboral o acadèmic?

Per sort, l’empresa on treballo no ha hagut de reduir plantilla i continuem treballant en aquests moments difícils. La nostra companyia es considera d’activitat esencial, ja que produeix principis actius farmacèutics i s’ha de continuar proveint medicaments a la societat. S'hi han adoptat les mesures recomanades pel govern i la OMS per intentar evitar al màxim el contacte entre treballadors i qualsevol risc contagi durant les hores de treball a planta.

En el meu cas, ara alterno dies de treball a casa i a planta, quan abans treballava presencialment cada dia.

Amb qui estàs passant el confinament?

Amb el meu company de pis, que també ho és de treball. Tenim un altre company de pis que és de Madrid, però se’n va anar de vacances a casa just el dia abans que tanquessin els vols i encara no ha pogut tornar.

Et comuniques sovint amb la teva família o amics?

Sí, aquests dies estic en constant contacte tant amb la família com amb els amics. És curiós que justament ara, quan ens ha tocat estar confinats, és quan ens sentim més aprop.

Què és el que més et preocupa d’aquesta situació de crisi sanitària?

Actualment em preocupa que a Malta, on hi ha un nombre limitat de recursos sanitaris degut al tamany i les necessitats del pais, hi hagi un increment sobtat de casos que saturi el sistema sanitari.

Pel que fa al futur, em preocupa que la societat i els governs s’oblidin ràpidament de la pandèmia què hem passat i tornin els retalls a sanitat, investigació i desenvolupament. Un cop es sobreviu a una situació adversa, hem d’intentar aprendre dels errors i invertir allí on calgui perquè no es torni a repetir la mateixa situació.

Quines són les teves emocions en vers a la teva situació actual?

Al principi molta perplexitat pel que estava passant, semblava sortit d’una pel·lícula. A mesura que ho assimiles i ets conscient de la gravetat de la situació sents una mica de por, però alhora la responsabilitat d’actuar correctament, perquè depèn de tots nosaltres que la situació millori.

Tornaràs a casa teva quan s’acabi el confinament a visitar la gent que estimes?

Sens dubte, serà el primer que faré. Malauradament, viure fora t’impedeix veure a les persones estimades tant com voldries.  Si alguna cosa estem aprenent durant aquests dies, és a valorar les coses senzilles... Com una abraçada, un dinar amb la família, prendre una copa amb els amics, etc. Quines ganes de tornar-ho a gaudir!

Comparteix

També t'interessarà