Jordi Turull: "A Ponent hi falten infraestructures i connectivitat que permetin projectar el gran potencial d’aquestes comarques i de la seva gent”

LLEIDACOM/ Miquel de Santiago
24-04-2019
  • Jordi Turull: "A Ponent hi falten infraestructures i connectivitat que permetin projectar el gran potencial d’aquestes comarques i de la seva gent”

Des de Lleida.com volem deixar de banda la política com a eix vertebarador d'aquesta entrevista i situar-hi la persona que hi ha darrera de la figura política. Coneixerem des d'un prisma més proper els candidats i candidates de Lleida a les eleccions generals del proper 28 d'abril, les quals configuraran els i les membres del Congrés del Diputats. Parlem amb Jordi Turull i Negre, candidat de Junts Per Catalunya per Lleida, natural de Parets del Vallès (Oriental) de 52 anys, llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

Qüestions personals

Amb quin color es sent més identificat? El blau

Quina afició li ocupa el seu temps lliure? Contestar tantes cartes com puc des d’aquí la presó.

El seu ideal de felicitat? Ara mateix poder ser lliure. Viure fora dels murs i les reixes de la presó i veure feliç la gent que estimes.

Quina qualitat aprecia més en una persona? La sinceritat i l’autenticitat.

Quines considera que són el seu major defecte i la seva millor qualitat? Defecte estar massa a sobre i insistent amb les coses. La millor qualitat? Ui! Això ho han de dir els altres.

Quina seria la seva major desgracia? No poder mirar als ulls a les meves filles.

Com li agradaria morir? En pau amb tothom, amb la consciencia molt tranquil.la i sense massa dolor.

El seu heroi o heroïna de ficció? Ui. No he estat mai aficionat als còmics d’herois de ficció. Llegia còmics que no eren d’herois o heroïnes

I la seva persona o personatge referent a la vida real? N’hi ha molts d’aquí i de fora. En cap cas un de sol. Em quedo amb el bo i millor de molts i no amb el tot d’una persona i prou.

Algun projecte frustrat que li hagués agradat emprendre? Veure i viure molt més món del que he vist de jove.

El seu nom preferit? Són tres: Laura, Marta i Blanca. Ja m’enteneu…

Si fos un superheroi, quin poder li agradaria tenir? Poder acabar amb la fam i les injustícies al món.

Si vostè cregués en la reencarnació, en quina altra època – lloc diria que ha viscut o li hagués agradat fer-ho? No crec en la reencarnació i no canviaria haver nascut a Catalunya, ni canviaria la família. Per passar-hi uns minuts com a les pel·lícules doncs veure com era i com es vivia aquest país a l’època del gòtic.

Quin hàbit, ja sigui seu o d’altres persones, no suporta? La nopuntualitat. Sóc dels d’arribar sempre cinc o deu minuts abans, i si veig que no arribo em poso dels nervis.

Un conflicte històric que mereixi la seva admiració? Les lluites pels drets civils.

Té algun lema personal? A cada problema una solució. Concentrar-se en la solució i no recrear-se en el problema.

Quin diria que és el tret principal que defineix el seu caràcter? Ui! Això ho han de dir els altres. Diria que no sóc tant seriós com diu la meva fesomia. Ho dic perquè la gent quan em coneix sempre em diu això.

Relació amb el territori

Del territori de Lleida, quin es el seu racó amb encant preferit?

Josa de Cadí a l’Alt Urgell per descomptat.

Què ens pot dir sobre les comarques amb més problemes de despoblació?

Que hi ha manera de resoldre-ho, i n’estic segur que es resoldrà. Moltes coses que es van convertir  i van ser la causa d’aquesta despoblació ara es poden convertir en oportunitat per la seva repoblació. Això si, amb polítiques actives que ho afavoreixin.

Al seu parer, què sobra i què hi falta a Ponent? 

A Ponent no hi sobra res. A Ponent hi falten moltes coses. Especialment infraestructures i connectivitat que han de permetre donar més projecció al gran potencial d’aquestes comarques i de la seva gent.

Quins tres esdeveniments de qualsevol àmbit (cultural, econòmic, esportiu, social, lúdic, etc) dels molts que es celebren al llarg de l’any, en gaudeix més i/o assenyalaria com els més importants? 

Dient-ne tres, podem ser injustos o poc considerats amb altres.  Els esdeveniments culturals (Fira de Titelles, Fira del Teatre, Festival de Pasqua de Cervera, festival de Música antiga als Pirineus, Les falles...), els esdeveniments socials (curses i caminades populars, cassoles de tros, romeries...) i els esportius (la multiplicitat d’equips amateurs i professionals i practicants d’esport que cada cap de setmana omplen d’activitat aquestes terres). El territori és molt ric.

Pot anomenar-nos quatre sectors econòmics que, al seu parer, siguin determinants en la millora de la vertebració i prosperitat del territori? 

La ramaderia i agricultura, l’agroalimentari, el turístic i els nous filons d’ocupació vinculats a la protecció dels espais naturals i la biodiversitat tant potent que hi ha.

 

Relació amb el programa electoral

En quin sector ha desenvolupat la seva vida professional?

En l’àmbit de la gestió pública, advocat i professor associat a la Universitat. Tot molt en diferents intervals que s’han anat succeint i repetint.

Amb quins tres punts del programa electoral del seu partit es sent més identificat?

La defensa del dret a l’autodeterminació de Catalunya tot posant fi a la judicialització de la política i a la restricció de drets i llibertats, l’enfortiment de l’Estat del benestar amb especial referència a les mesures per  a la reducció de les desigualtats i millora de les pensions, i els ajuts als emprenedors per l’impuls de l’activitat econòmica que es pugui traduir en llocs de treball dignes amb sous dignes.

Quines accions es poden fer i creu necessaris per al territori en defensa del medi ambient?

Qui defensa cada dia el medi ambient és la gent del territori, la que hi viu, i el primer es mantenir la gent al territori procurant-los oportunitats per garantir un sector agrícola i ramader potent. Cal un bon pla d’accessos a nuclis, dotar de més recursos per fer compatible l’activitat al territori amb la gestió dels espais naturals i també ajudes per fer una bona gestió forestal.Seguir treballant en l’àmbit educatiu, com ja fan els centres d’ensenyament i les famílies. 

Quin país europeu considera un bon referent com a model polític?  

Els escandinaus.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Carregant...
Load next