Jorgina Carrera, o com fer roba de manera artesanal

LLEIDACOM / Gerard Amigó
10-05-2019
  • Jorgina Carrera, o com fer roba de manera artesanal

Poc a poc una nova fornada de dissenyadors joves intenten obrir-se pas en un món tan difícil com és el de la indústria del tèxtil. Segurament si us preguntessin el nom d’algun dissenyador de moda tots en podríeu anomenar uns quants. En acabar de llegir aquest article hi podreu afegir un altre a la llista, Jorgina Carrera.

La jove dissenyadora de Miralcamp (26) és una de les dues sòcies i la patronista de la marca 113 Maison. Juntament amb la Mariona Puig, fotògrafa, van crear una proposta de confecció 100% artesanal  per dissenyar i realitzar peces de vestir cuidant cada detall per trobar l’essència pròpia de la peça única.

El talent lleidatà d’aquesta setmana es presenta com una persona reservada, treballadora i ambiciosa. La seva passió per la moda li va arribar de ben petita. Tenia dots creatius i molta imaginació. Llavors pensava que era difícil trobar una sortida a la seva creativitat, però va ser gràcies a les seves veïnes modistes que es va endinsar en un llarg camí que l’ha portat on és actualment.

Gràcies a l’amistat establerta a la universitat amb la seva amiga fotògrafa Mariona Puig, decideixen al 2016 engegar el projecte 113 Maison. La idea es va gestar a Amberes (Bèlgica) on vivien i es tractava de “trobar un espai comú on poder experimentar i portar a terme projectes integrant les dues vessants artístiques”. I els curiosos us preguntareu, i d’on prové el nom? Doncs bé, tal com diu la Jorgina és perquè “el número 113, 11 / 13, eren números que es repetien en les nostres vides. Quan vivia a Barcelona, vivia en el número 113 del carrer Girona, on hi també tenia el meu petit estudi, allà hi passàvem moltes hores”. Maison, casa en francès, perquè les dues companyes tenien taller a casa i es on van començar a treballar.

La producció és totalment artesanal i els dissenys, que són únics, es caracteritzen sobretot pels grans volums, els drapejats i les imperfeccions creades de manera intencionada i l’ús de les matèries i teixits naturals.  Fins i tot s’atreveixen amb la reutilització i el reciclatge de peces antigues. És el gust i un retorn al “handmade”, tot allò fet a mà i amb temps i dedicació. “Són dissenys avantguardistes, deconstruim i reinterpretem els patrons clàssics a través de l’abstracció, experimentem amb la construcció de les peces i amb tractaments tèxtils i recuperem processos de treball tradicionals” indica Carrera. I si alguna cosa tenen clara les dues creadores d’aquesta petita marca és que elles elaboren roba que es pugui portar,  còmoda i pràctica.  El seu estil vindria a ser una combinació entre lo antic i romàntic i les tendències actuals, una fusió transformada en siluetes relaxades amb personalitat i ànima.

Als que us interessa el món de la moda segurament us sonarà el 080 Barcelona Fashion, un dels certàmens de moda més coneguts que es celebren actualment a la capital catalana. Allà, en l’última passarel·la, 113 Maison hi va participar presentant una recopilació de les seves millors peces, més algunes de noves fetes especialment per a la ocasió. És admirable que en una carrera professional tan curta, el treball de la Jorgina i la Mariona està recollint uns fruits gens menyspreables. La 080 Barcelona juntament amb el Festival de moda Rec.0 Experimental Stores, que es celebra cada any al barri industrial de Rec, a Igualada, va atorgar a la marca catalana el premi com a guanyadors de l’última edició del festival. L’objectiu d’aquest és convertir les antigues fàbriques de la zona en pop stores de moda. Tot i guanyar aquest premi, la de Miralcamp creu que és molt aviat per parlar d’èxit i tot és molt relatiu: “Per mi l’èxit és poder viure bé del que fem sense deixar de fer el que ens agrada”.

Des de fa pocs mesos, aquest projecte emprenedor de dues bones amigues i parella en l’actualitat, ha traspassat fronteres. Estan venent peces a Austràlia i el Regne Unit: “Per dissenys i per preus sabíem que la roba tindria més tirada fora d’Espanya. Aquí Inditex té molta importància, i tot i que a Espanya també es compra roba d’autor, a fora s’hi inverteix més”. Lamenta que aquesta sigui una professió en declivi i  hi hagi menys modistes que abans, perquè el fast fashion fa que no sigui necessària aquesta figura.  Gairebé tota la roba es fabrica en sèrie i prové de fora d’Europa.

En un futur pròxim el seus desitjos són: “continuar creixent a poc a poc però d’una forma sostenible i controlada. I seguir creant una identitat i un món únic on ens hi sentim còmodes, sense renunciar a qui som ni als nostres valors”·

Pels que us agradi aquest estil i el privilegi de portar una peça de roba única, podeu adquirir-les a Barcelona, Àmsterdam i també a la botiga online.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta